Столтенберг закликав Туреччину вирішувати всі суперечності з НАТО у відкритій дискусії

Столтенберг закликав Туреччину вирішувати всі суперечності з НАТО у відкритій дискусії

Укрінформ
Незважаючи на те, що багато союзників не згодні з деякими аспектами політики Туреччини, ця країна залишається важливим членом НАТО, і саме тому всі проблемні питання у відносинах із нею мають вирішуватися в межах НАТО та на його платформі, шляхом відкритого діалогу.

Таке переконання у вівторок увечері під час віртуального діалогу з колишнім заступником керівника Північноатлантичного Альянсу, а нині – почесним викладачем каліфорнійського університету Стенфорд Роуз Готтемюллер (Rose Gottemoeller) висловив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Туреччина є важливим союзником. Водночас я висловлював занепокоєння стосовно багатьох проблем, як і багато союзників по Альянсу. Але відмінності між ними не є новиною, так було протягом всієї нашої історії. НАТО залишається платформою, де союзники можуть порушувати ці теми у відкритій дискусії», - наголосив керівник НАТО.

Читайте також: Туреччина звинувачує Грецію в розміщенні військових кораблів в демілітаризованих зонах

Він відзначив, що таких проблемних питань стосовно Туреччини накопичилося чимало, зокрема, навколо ситуації в Східному Середземномор’ї, у питаннях міграції, щодо рішення Туреччини придбати російські системи ППО С-400, дотримання верховенства права та індивідуальних свобод тощо.

«НАТО побудовано на ключових цінностях, на верховенстві права та на особистих свободах. Я ставив ці питання, у тому числі – в Анкарі, тому що надаю великої ваги цим цінностям. Однак ми маємо розуміти, що Туреччина є важливим союзником. Достатньо просто подивитися на мапу. Туреччина є дуже важливою, не востаннє тому, що межує з Іраком і Сирією. Прогрес, який ми досягли у боротьбі з "ІДІЛ", у звільненні мільйонів людей та територій, які вони контролювали, наші інфраструктурні бази та аеропорти в Туреччині мають велику важливість», - зауважив Столтенберг.

Читайте також: Мішель і Столтенберг назвали спільний пріоритет для ЄС і НАТО

Генсек нагадав, що в НАТО був започаткований «механізм деконфліктності», покликаний зменшити напругу та не допустити військового протистояння між двома важливими союзниками – Туреччиною і Грецією, які мають суперечності в регіоні Східного Середземномор’я.

«У 90-х роках минулого століття, коли ми мали подібну напругу, це призвело до жертв. Ми маємо уникнути повторення цього. Я вітаю той факт, що ми були здатними знайти певні позитивні підходи та створити в НАТО механізм деконфліктності. В результаті були встановлені додаткові канали комунікації, скасовано проведення деяких військових навчань, і напругу вдалося зменшити, як і ризик інцидентів та нещасних випадків, які потенційно могли вивести ситуацію з-під контролю. Це відкрило шлях для переговорів між Туреччиною і Грецією для розв’язання ситуації у Східному Середземномор’ї», - сказав генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, Туреччина і Росія 2017 року уклали контракт на постачання систем протиповітряної оборони С-400 на суму 2,5 млрд доларів, що викликало критику з боку союзників по НАТО та згортання участі Туреччини у програмах з розвитку нового озброєння.

Читайте також: Союзники по НАТО збільшили оборонний бюджет на $119 мільярдів через агресію Росії

Водночас офіційні особи Туреччини заявляють про те, що курс на співпрацю з іншими країнами жодним чином не є альтернативою НАТО чи зближенню Туреччини з ЄС. Туреччина не має наміру виходити з НАТО та продовжує виконувати завдання у складі Альянсу.

З 1 січня 2021 року Туреччина прийняла на себе командування Об'єднаною оперативною групою високої готовності НАТО (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), до складу якої делегувала мотопіхотну бригаду чисельністю близько 4200 військовослужбовців.

Фото: nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-