Туреччина звинувачує Грецію в розміщенні військових кораблів в демілітаризованих зонах

Туреччина звинувачує Грецію в розміщенні військових кораблів в демілітаризованих зонах

Укрінформ
Туреччина заявляє про те, що Греція порушує демілітаризований статус територій у Егейському та Середземному морях. Зокрема, тримає військові кораблі у східній частині Егейського моря, а катери - біля острова Мейс у Середземному морі.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву міноборони Туреччини.

«Греція продовжує тримати військові кораблі біля островів, які мають демілітаризований статус, на сході Егейського моря, таким чином порушує юрисдикцію територій. Окрім того, грецькі катери були розміщені Грецією на острові Мейс (Кастелерізо - грецька назва, ред.) у Середземному морі, який має статус демілітаризованої території», - заявили в Міноборони Туреччини.

У заяві також наголошується, що Туреччина шляхом діалогу та переговорів, що грунтуються на міжнародному праві та добросусідських відносинах, продовжує зусилля на користь вирішення цього питання мирними засобами.

Як відомо, минулого тижня між Туреччиною та Грецією було проведено 11-те спільне засідання на базі штаб-квартири НАТО. При цьому в Анкарі заявляють, що Греція не відреагувала на офіційне запрошення на четверту зустріч з питань зміцнення довіри.

Минулого року Туреччина та Греція ледь не почали військове протистояння через ситуацію навколо острова Мейс (Кастелорізо).

Загострення ситуації відбулося після того, як цей острів опинився в центрі суперечки між Грецією і Туреччиною з приводу розмежування морських зон і визначенні виключної економічної зони. Так, 21 липня 2020 року турецька гідрографічна служба випустила міжнародне оповіщення (Navtex) про сейсмічні дослідження на південь і на схід острова Кастелорізо з 21 липня до 2 серпня. Дослідне судно Oruc Reis планувало проводити обстеження для вивчення покладів нафти та природного газу в цьому районі. Туди також були відправлені турецькі військові кораблі. Греція заявила, що цей район входить в її виняткову економічну зону та випустила своє сповіщення NAVTEX, яким анулювала турецьке.

Читайте також: Туреччина почала масштабні навчання в Егейському та Середземному морях

Збройні сили Греції були приведені в бойову готовність по всій країні. А МЗС Греції повідомило, що заявило протест Туреччині і порушило це питання в ЄС, НАТО і ООН. Позиція Греції полягає в тому, що турецькі дослідження порушують її континентальний шельф. Натомість позиція Туреччини полягає в тому, що Кастелорізо не має континентального шельфу.

Туреччина назвала претензії Греції з приводу запланованих Туреччиною сейсмічних досліджень в районі Кастелорізо необгрунтованими.

Тоді на думку багатьох аналітиків, відносини Туреччини та Греції досягли своєї найбільш негативної межі з 1974 року - часу збройного протистояння на острові Кіпр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-