Європарламент позбавив імунітету трьох каталонських сепаратистів

Європарламент позбавив імунітету трьох каталонських сепаратистів

Укрінформ
Європейський парламент позбавив колишнього очільника Каталонії Карлеса Пучдемона та двох його прибічників депутатської недоторканності, відкривши шлях до їх екстрадиції в Іспанію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

За позбавлення Пучдемона депутатського імунітету проголосували 400 депутатів, проти – 248, 45 утрималися.

Як зазначається, уряд Іспанії одразу привітав таке рішення законодавчого органу ЄС як перемогу верховенства права.

Аналогічне рішення було прийнято щодо соратників Пучдемона - колишнього міністра охорони здоров’я Каталонії Тоні Коміна та ексміністра освіти регіону Клари Понсаті.

“Ми втратили імунітет, але Європарламент втратив більше - і як наслідок, європейська демократія теж", - заявив Пучдемон.

Читайте також: Іспанія просить Європарламент позбавити Пучдемона недоторканності

Як повідомлялося, Верховний суд Іспанії 10 січня офіційно звернувся до Європарламенту з проханням скасувати депутатську недоторканність колишнього лідера Каталонії Карлеса Пучдемона та його соратника Тоні Коміна.

Раніше, суд у Бельгії призупинив дію міжнародного ордера на арешт та екстрадицію до Іспанії Пучдемона й Коміна. Обидва політики, щоб уникнути арешту, втекли до Бельгії восени 2017 року після спроби проголосити незалежність Каталонії.

У травні 2019 року Пучдемон та Комін були обрані депутатами Європарламенту, однак так і не змогли приступити до виконання обов'язків через перешкоджання з боку Іспанії. У грудні Суд ЄС постановив, що обидва політики мають право на недоторканність як обрані депутати ЄП.

Читайте також: Європарламент позбавив недоторканності каталонського депутата

Референдум про незалежність Каталонії від Іспанії відбувся 1 жовтня 2017 року, коли регіональним урядом керував Карлес Пучдемон. Мадрид визнав проведення цього референдуму та його результати неконституційними. У жовтні 2019 року Верховний суд Іспанії засудив до тривалого тюремного ув'язнення дев'ятьох політиків та громадських діячів за спробу відокремити Каталонію. Суд визнав їх винними в організації незаконного референдуму про суверенітет регіону. Це рішення викликало масштабні акції протесту в Каталонії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-