На антикарантинний протест у Відні вийшли тисячі людей

На антикарантинний протест у Відні вийшли тисячі людей

Фото, відео
Укрінформ
У центрі Відня в суботу відбулась акція протесту проти вжитих урядом заходів, спрямованих на стримування поширення коронавірусу. 

За різними підрахунками, у ній узяли участь від 10 тисяч до 15 тисяч осіб. Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Загалом до поліції надійшло 36 заявок на проведення демонстрацій та акцій у вихідні у Відні. З огляду на загрози для здоров’я громадян у проведенні 12-ти з них відмовлено, зокрема й демонстрації противників карантинних заходів. Однак вона відбулась.

Антикарантинна акція протесту у Відні/Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Учасники почали збиратися на площі Марії Терезії у центрі Відня в обідню пору, потім вийшли на вулицю Рінгштрассе, яка оперізує центральний район столиці. Правоохоронці не перешкоджали зібранню людей. При цьому поліцейські заблокували рух колони на Рінгштрассе, попереджаючи у гучномовці про розгін незаконної акції. Однак натовп прорвав поліцейське оточення і рушив вулицями центральної частини столиці.

Правоохоронці супроводжували колону, перекриваючи окремі вулиці по маршруту її руху. Протестувальники прийшли до парку Пратер, де відбувся мітинг, на якому, зокрема, виступив лідер правопопулістської "Австрійської партії свободи" Герберт Кікль.

Читайте також: Курц сказав, за яких умов Австрія погодилась би використовувати «Спутник V»

Демонстранти скандували: "Курца – у відставку!" – вимагаючи, аби канцлер Себастіян Курц залишив посаду. Учасники акції, багато з яких не носили маски, виступали проти запроваджених урядом обмежень у зв’язку з пандемією, а також висловлювали протест проти "примусової вакцинації" та невдоволення локдауном.

За дотриманням порядку у Відні у суботу стежили щонайменше 1,5 тис. поліцейських. Було посилено охорону окремих важливих об’єктів, як-от будівля парламенту. Патрулювання над містом здійснювали поліцейські вертольоти.

Акція у цілому пройшла мирно. Мали місце окремі випадки штовханини з правоохоронцями, також контрмітинг провели представники лівих сил, які місцями влаштували сварку з протестувальниками. Поліція повідомила про ряд затримань та численні штрафи за порушення вимоги щодо носіння масок, дотримання мінімальної дистанції, а також порушення законодавства щодо масових зібрань.

Читайте також: В Австрії дозволили вакцину AstraZeneca для людей, старших за 65

Напередодні в австрійській спецслужбі BVT заявили, що серед організаторів акції виявлено представників правоекстремістських кіл, а також так званих "Staatsverweigerer" ("ті, які заперечують державу") та прихильників різних теорій змов. Також очікувалося, що для участі в акції протесту до Відня прибудуть люди з інших міст не лише Австрії, а й Німеччини.

Відповідно до даних австрійського МВС, з 26 грудня 2020 року в Австрії пройшли загалом 673 акції у зв’язку з пандемією коронавірусу, участь у яких взяли близько 85 тис. осіб. Щодо 7175 учасників акції було складено протоколи про адміністративні правопорушення, розпочато 146 кримінальних проваджень, затримано 171 особу.

Читайте також: Вакцину Johnson&Johnson у Євросоюзі можуть схвалити 11 березня

За даними Worldometer, у світі виявили 116 890 843 випадки зараження коронавірусом, в тому числі 2 595 488 летальних, одужали 92 490 357 осіб.

Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-