Кожні 30 хвилин внаслідок COVID-19 помирає один медик - Amnesty

Кожні 30 хвилин внаслідок COVID-19 помирає один медик - Amnesty

Укрінформ
Щонайменше 17 тисяч медиків померли внаслідок COVID-19 за останній рік у всьому світі.

Як передає Укрінформ, про це ідеться в аналізі Amnesty International, Public Services International (PSI) і UNI Global Union від 5 березня.

Ці організації закликали до термінових дій із прискорення вакцинації мільйонів медичних працівників по всьому світу.

«Кожні 30 хвилин у світі помирає один із медпрацівників. Медперсонал по всьому світу ризикує своїми життями, намагаючись захистити людей від COVID-19, але занадто багато з них лишилися без захисту й заплатили за це найвищу ціну», – заявив голова відділу економічної та соціальної справедливості Amnesty International Стів Кокберн.

Організації проаналізували дані з більш як 80 країн, опубліковані урядами, профспілками, засобами масової інформації та організаціями громадянського суспільства. Однак, ідеться в аналізі, дані можуть бути значно заниженими, враховуючи, що багато урядів не збирали офіційних даних або робили це частково.

Небезпечні умови праці та відсутність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) викликали величезні проблеми для медперсоналу по всьому світу, особливо на ранніх стадіях пандемії. Дослідження Amnesty International у липні 2020 року виявило брак адекватних ЗІЗ майже у кожній із 63 аналізованих країнах. Деякі групи були особливо вразливі, а в Малайзії, Мексиці та США прибиральники, допоміжний персонал і працівники соціальних служб стикнулися, зокрема зі звільненнями й арештами через вимоги про безпечні умови праці.

Читайте також: Вакцинацію завершили 2% населення у 40 країнах Європи - ВООЗ

“У значній кількості країн однією з характерних рис пандемії є зневага до медперсоналу. Щонайменше 1576 співробітників будинків для похилих людей померли від COVID-19 у США. У Великій Британії протягом 2020 року померли 494 працівники соціальної допомоги, а урядові дані засвідчують, що ті, хто працювали в будинках для літніх людей і громадських установах, мали більш ніж у три рази більше шансів померти від COVID-19, ніж решта населення”, - наголошується у заяві.

У нещодавній доповіді UNICARE, сектора UNI Global Union, підкреслювалося, що співробітники соціальної сфери, які працюють у рамках тимчасових контрактів і в установах з більш низьким співвідношенням персоналу до пацієнтів, мають вищі показники інфікування і смертності.

Як сказано в документі, хоча в національних планах розподілу більшості країн пріоритетна увага приділяється вакцинації медиків з високим рівнем ризику, глобальна нерівність у доступі до вакцин означає, що у більш ніж у 100 країнах жоден медичний працівник не отримає вакцину.

Зазначається, що в Європі медперсонал, як правило, має пріоритет у національних планах, хоча проблеми з поставками сповільнили темпи упровадження цих планів. У деяких країнах профспілки та роботодавці також були вимушені виступати за те, щоб працівники по догляду на дому офіційно визнавалися медпрацівниками й мали право на пріоритетну вакцинацію.

У таких країнах, як Бразилія та Перу, де вакцинація медперсоналу почалася відповідно в січні та лютому, організації медиків повідомили, що деякі прибиральники лікарень і санітарний персонал не отримують вакцин, попри те, що вони піддаються впливу вірусу. Натомість у деяких місцях адміністративний персонал і керівництво були вакциновані раніше, ніж передовий персонал.

Читайте також: COVID-вакцинація допоможе взяти пандемію під контроль — ВООЗ в Україні

People’s Vaccine Amnesty International, Public Services International (PSI) і UNI Global Union закликають уряди вжити термінових заходів для збільшення глобальних поставок вакцин шляхом інвестування у виробничі потужності і забезпечення того, щоб виробники вакцин ділилися своїми технологіями і знаннями, щоб кожна людина мала шанс отримати вакцину, - зауважують у заяві.

“Ключовим способом прискорити вакцинацію і запобігти подальшим смертям людей, які перебувають на передовій боротьби з COVID-19 є відмова Світової організації торгівлі від патентів разом із грантами для бідніших країн, які, можливо, усе ще не зможуть закупити вакцини навіть після скасування патентів”, – зазначила генеральна секретарка Public Services International Роза Паванелли.

Як повідомляв Укрінформ, у світі станом на ранок 5 березня зафіксували 116 222 578 випадків зараження коронавірусом. Зокрема виявлено 2 581 747 летальних випадків, одужали 91 898 062 особи. З початку нової доби зафіксовано 14 932 нових випадків, загинули 955 осіб.

Лідерами за кількістю випадків COVID-19 залишаються США (29 526 086), Індія (11 1373 761) та Бразилія (10 796 506).

Фото: Luis Alvarenga/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-