Іран погодився на технічну зустріч із МАГАТЕ

Іран погодився на технічну зустріч із МАГАТЕ

Укрінформ
Іран погодився провести технічні перемовини із представниками МАГАТЕ задля залагодження наявних непорозумінь.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Сіньхуа, про це розповів генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

“У результаті дуже інтенсивних консультацій, які я провів з Іраном, Іран нарешті привітав та прийняв мою пропозицію розпочати концентровані та систематичні зусилля, направлені на роз’яснення кількох наявних проблем”, - сказав Гроссі.  

Читайте також: Іран відмовився від неформальної зустрічі щодо відновлення ядерної угоди

За його словами, під час перемовин йтиметься про присутність часток урану та сумніви стосовно певних матеріалів, про наявність яких Тегеран не повідомив. “Рада директорів МАГАТЕ привітала цю угоду між Іраном та МАГАТЕ. Ми раді такому розвитку подій”, - зазначив Гроссі.

Він наголосив, що Агентство намагається робити більше, аніж просто обмінюватися листами з Іраном.

Читайте також: Штати не налаштовані заздалегідь знімати санкції з Ірану – Білий дім

Гроссі висловив сподівання, що його зусилля досягнуть задовільного результату до того, як рада директорів збереться у червні.

Як відомо, парламент Ірану в грудні минулого року ухвалив Стратегічний план дій із протидії санкціям. Цей закон зобов’язує уряд відновити 20-відсоткове збагачення урану після чого відмовитися від дотримання додаткового протоколу МАГАТЕ, якщо санкції проти Ірану, які мали бути скасовані відповідно до “ядерної угоди”, залишаться чинними.

Читайте також: Іран обмежив інспекції МАГАТЕ на своїх ядерних об’єктах

20-21 лютого Тегеран відвідав Рафаель Гроссі. Під час переговорів з іранською владою була досягнута домовленість про тимчасове двостороннє технічне порозуміння щодо продовження діяльності з верифікації та моніторингу терміном до 3 місяців. За словами Гроссі, ця тимчасова домовленість не дозволить проводити верифікації у попередніх обсягах, однак вона дасть змогу продовжити політичні дискусії на інших рівнях та “уникнути ситуації, за якої ми діяли б практично наосліп”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-