Боррель зібрався з візитом до Росії

Боррель зібрався з візитом до Росії

Оновлено
Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель у лютому відвідає РФ на запрошення глави МЗС цієї країни Сергія Лаврова, щоб обговорити стан двосторонніх відносин напередодні розгляду стратегії відносин між ЄС і Росією на засіданні Європейської Ради у березні поточного року.

Про це під час пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив сам Високий представник ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я поінформував Раду ЄС про намір відвідати Москву у відповідь на довготривале запрошення від міністра Лаврова. Це має відбутися у перший тиждень лютого. Це буде доброю нагодою обговорити з моїми російськими колегами всі супутні проблеми, передати чіткі послання щодо поточної ситуації, з наголосом на правах та свободах, і запропонувати провести стратегічне обговорення наших відносин з Росією», - сказав Боррель.

«У березні Європейська Рада має намір провести сесію, яка буде присвячена відносинам з Росією. Тож, я думаю, було б добрим до того, як Рада Європейського Союзу говоритиме стратегічно про ці відносини, обговорити їх із нашими російськими колегами», - додав Високий представник ЄС.

Читайте також: Навальний, Байден та коронавірус: що обговорять глави МЗС Євросоюзу у Брюсселі

Він зауважив, що європейські міністри розпочали зустріч з дискусії по Росії. Вони погодилися, що ситуація з арештом російського опозиціонера Олексія Навального та його прихильників є неприйнятною. Рада міністрів ЄС звернулася до російської влади із вимогою звільнити пана Навального та всіх людей, які були арештовані під час його повернення до Росії та в ході протестів проти його арешту.

«Ми розпочали з Росії та подій навколо арешту Олексія Навального, а також придушення тих, хто його підтримав. Рада ЄС оцінила ці події як повністю неприйнятні, засудила масові затримання та жорстокість поліції протягом минулих вихідних. Ми закликали Росію звільнити пана Навального та всіх, хто був затриманий», - сказав Боррель.

Відповідаючи на запитання журналістів, він зауважив, що був би радий під час візиту до Росії побачитися з паном Навальним або з представниками російського громадянського суспільства, з якими Євросоюз підтримує регулярні контакти. Але, за його словами, майбутній візит буде присвячений саме контакту з російською владою для обговорення всіх проблемних питань, у тому числі – щодо арешту Навального.

Читайте також: ЄС закликає російську владу негайно звільнити Навального – Боррель

«Немає поки зафіксованої дати або вже відпрацьованого розкладу, що саме Європейська Рада буде робити залежно від того, що відбуватиметься. Але, безумовно, наша відповідь залежатиме від розвитку ситуації. Якщо Європейська Рада буде говорити про відносини з Росією у березні, я думаю, доречно говорити перед тим із російською владою. Я не поділяю думку, що коли речі йдуть погано, ви не повинні розмовляти. Навпаки. Це той момент, коли переговори є ще більш необхідними», - додав Боррель.

Як повідомлялося, 21 січня глави держав та урядів країн ЄС під час зустрічі у форматі відеоконференції одноголосно засудили арешт російською владою російського опозиціонера Олексія Навального відразу після його повернення в Росію з Німеччини та оприлюднили вимогу щодо його негайного звільнення. За підсумками зустрічі Президент Європейської Ради Шарль Мішель в ході телефонної розмови довів цю позицію до президента Росії, та зауважив, що Європейська Рада має намір провести стратегічну переоцінку відносин між ЄС і Російською Федерацією.

Фото: Laura Celmiņa, Ārlietu ministrija

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-