Польські спецслужби відзначають зростання дезінформаційної активності РФ цьогоріч

Польські спецслужби відзначають зростання дезінформаційної активності РФ цьогоріч

Укрінформ
У 2020 році зросла дезінформаційна та пропагандистська активність Росії на польському напрямку; у цьому контексті використовувалися як традиційні наративи, так і нові, пов’язані з пандемією чи виборами в Білорусі.

Про це в коментарі РАР заявив речник міністра-координатора з питань спецслужб Польщі Станіслав Жарин, повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на Dziennik Gazeta Prawna.

“Посилилися дії Росії, яка вже багато років здійснює системні агресивні інформаційні атаки проти Польщі. Російські наративи, спрямовані проти нашої країни, поширювалися інституціями і державними суб’єктами, зокрема урядовцями найвищого рівня і ЗМІ, які перебувають під контролем Кремля чи діють у його інтересах”,- зазначив Жарин.

За його словами, пропагандистські матеріали публікувалися багатьма мовами: російською, англійською, польською тощо. Частина цих операцій підтримувалася хакерськими атаками, що пропагували тези Кремля.

Читайте також: Заборона російських соцмереж та телеканалів знижує вплив пропаганди на Донбасі - експерт

Речник міністра-координатора з питань спецслужб підкреслив, що Польща упродовж багатьох років є однією з головних цілей інформаційних атак Росії.

“Типові дії Кремля проти інтересів Польщі включають: зневаження Польщі на міжнародній арені, послаблення відносин Польщі з сусідами, дестабілізацію військової співпраці в рамках НАТО, посилення напруженності між Польщею і США, атаку на енергетичну політику, намагання підірвати авторитет польської армії, вказування на те, що Польща просякнута "русофобією", представлення Польщі як країни, що є причиною кризи у відносинах між Заходом і Росією”,- заявив Жарин.

Читайте також: Конфлікти 2020 року і вичікування Кремля

За його словами, в цьому році російська пропаганда використовувала не лише типові для себе наративи, а й тему пандемії, зокрема для того, аби спробувати вийти з міжнародної ізоляції. Кремль переконував, що у світлі пандемії та для подолання кризи Захід має тісно співпрацювати з Росією на “нормальних” засадах.

“Москва тиснула на Захід, аби він відмовився від політики санкцій. Інформаційна діяльність під час COVID-19 використовувалася для того, щоб змусити Захід визнати окупацію Криму і в інтересах здійснюваних російською стороною бойових дій на Сході України”,- заявив Жарин.

Інформаційні дії РФ спрямовувалися також проти союзницької співпраці, зокрема у контексті присутності військ США в Польщі. Спостерігалася значна пропагандистсько-інформаційна активність Москви у зв’язку з проведення в Польщі військових навчань Defender-Europe-2020. Росія намагалася представити ці маневри як підготовку до збройної інтервенції до Калінінградської області РФ чи Білорусі, демонстрацію агресивних дій НАТО і США і нібито передачу управління над Польщею в руки США. Водночас присутність союзницьких військ НАТО в Польщі представлялася як один з приводів для модернізації російської армії.

Читайте також: Відеоролики та навчання журналістів: як МКІП бореться з російською пропагандою

Як зазначив Жарин, в цьому році російська пропаганда використовувала також аргумент COVID-19, щоб дестабілізувати військову співпрацю Польщі та США. Приміром, публікувалися матеріали про те, що спільні військові навчання були причиною підвищеної епідемічної загрози як для військовослужбовців, так і місцевих мешканців.

У 2020 році Москва також намагалася фальсифікувати історичні події, щоб "відбілити" своє минуле, підтримуючи тези про позитивну роль СРСР. З цього приводу російська пропаганда активно використовувала 75-річчя визволення концтабору в Освенцимі та завершення Другої світової війни.

“В російських наративах влада і суспільство довоєнної Польщі звинувачувалися в антисемітизмі та колабораціонізмі, а також відсутності вдячності Москві за “визволення” з-під німецької окупації”,- констатував речник міністра-координатора з питань спецслужб Польщі.

В контексті історичних маніпуляцій Росія покладала провину на Польщу за початок Другої світової війни, закидала неповагу до могил радянських солдатів, а також невиправдану ворожість до Росії, що випливає з історичних упереджень.

Читайте також: Пропаганда РФ показала свою неефективність під час подій у Білорусі — експерт

Як зауважив Жарин, новим явищем, яке спостерігалося в цьому році, була інформаційна операція, спрямована на погіршення іміджу Польщі в очах білоруського суспільства. Він підкреслив: як з Москви, так і з Мінська лунали наративи про те, що Варшава нібито намагається керувати суспільними настроями в Білорусі й навіть чекає сприятливого моменту, аби використати вуличні протести для захоплення частини території Білорусі. Російська і білоруська пропаганда підкреслювали, що Польща становить загрозу для Білорусі.

Представник польських спецслужб також зазначив, що в цьому році спостерігалася підвищена активність противників щеплень та запровадження технології 5G. Вони активно використовували тему пандемії коронавірусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-