Оксфордська COVID-вакцина показала ефективність до 90%

Оксфордська COVID-вакцина показала ефективність до 90%

Оновлено
Укрінформ
Ефективність вакцини від коронавірусу, розробленої вченими Оксфордського університету спільно з компанією AstraZeneca, за підсумками випробувань може скласти до 90%.

Про це повідомили у компанії в понеділок, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

Під час дослідження перевірялися два варіанти введення вакцини, які продемонстрували різну ефективність. Один із тестованих режимів дозування показав ефективність до 90%, коли спершу вводили половину дози, а через місяць – повну дозу. Однак показник ефективності знизився до 62%, коли було введено дві повні дози з інтервалом в місяць.

Отже, комбінований аналіз обох режимів дозування привів до середньої ефективності у 70%, йдеться у повідомленні.

Читайте також: Аргентина купила у AstraZeneca 22 мільйони доз вакцини проти COVID-19

Агентство пише, що загальна ефективність була нижчою при вимірюванні за різними режимами дозування, що дало очевидну початкову перевагу конкуруючим вакцинам від Pfizer та Moderna.

Водночас, на думку вчених, вакцина AstraZeneca може мати переваги. Зокрема Пітер Хорбі, професор Оксфордського університету, зазначив, що дану вакцину можна зберігати в холодильнику, на відміну від морозильної камери, що є більш практичним.

"Ефективність та безпека цієї вакцини підтверджують, що вона буде високоефективною проти COVID-19 і матиме негайний вплив на цю надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я", - заявив Паскаль Соріот, виконавчий директор Astra.

Читайте також: Оксфордська COVID-вакцина демонструє «обнадійливу» імунну відповідь у літніх людей

Робота над вакциною розпочалась у січні. У липні AstraZeneca оприлюднила результати, які засвідчили, що вакцина викликала "стійкі імунні реакції" у здорових дорослих людей віком від 18 до 55 років. Нині компанія проводить остаточні випробування вакцини, результати яких мають оприлюднити до кінця року.

Раніше генеральний директор AstraZeneca Паскаль Соріот повідомив, що вакцина від коронавірусу може бути готова до широкомасштабних щеплень уже цього року.

Її планують продавати за собівартістю протягом періоду пандемії - ціна становитиме від 4 до 5 доларів.

Читайте також: Україна може отримати COVID-вакцину вже у другому кварталі 2021 року – ВООЗ

Як повідомляв Укрінформ, компанія Pfizer зі США та німецька BioNTech, які зараз розробляють вакцину проти COVID-19, заявили, що їхній варіант показав ефективність понад 94% у запобіганні інфікування людей.

За даними сайту Worldometer, станом на ранок 23 листопада в світі зареєстрували 58 985 500 випадків коронавірусу, зокрема 1 393 671 летальний випадок і 40 766 904 людини видужали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-