Польща очікує від ЄС нових пропозицій щодо спільного бюджету

Польща очікує від ЄС нових пропозицій щодо спільного бюджету

Укрінформ
Варшава чекає від ЄС на нові пропозиції у справі спільного бюджету після того як напередодні Польща та Угорщина виступили проти прив’язки верховенства права до розподілу європейських коштів.

Про це заявив речник польського уряду Пьотр Мюллер, передає Укрінформ з посиланням на Польське радіо.

Він зазначив, що голосування послів країн ЄС в понеділок у Брюсселі у питанні спільного бюджету “було чітким сигналом, що Польща та Угорщина не можуть погодитися на творення правових норм в довільному порядку, що суперечить договору про ЄС”.

За його словами, зараз Варшава і Будапешт очікують на нові пропозиції, які відповідатимуть європейському законодавству: не виходитимуть поза компетенції ЄС і відповідатимуть липневим рішенням Ради Євросоюзу у питаннях бюджету.

Польща й Угорщина хочуть, щоб питання прив’язки верховенства права до бюджету ЄС було обговорено під час відеосаміту Спільноти 19 листопада. Цю пропозицію обох країн підтримали Словаччина та Словенія.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок посли країн ЄС у Брюсселі затвердили розпорядження щодо умов розподілу коштів в бюджеті ЄС на 2021-2027 роки і в "ковідному" фонді. Усі країни ЄС, крім Польщі та Угорщини, погодилися зі спільною пропозицією Німецького головування в ЄС і Європарламенту, що розподіл європейських коштів має залежати від дотримання країнами принципів верховенства права.

Читайте також: Бюджетні пристрасті в ЄС: Німеччина закликає європейські уряди до відповідальності

Європейські інституції в останні роки активно критикують Польщу та Угорщину за порушення принципів верховенства права, зокрема за втручання у незалежність судової гілки влади. У цьому контексті Єврокомісія ініціювала проти Польщі кілька дисциплінарних процедур.

Якщо до грудня не буде знайдено компромісу, то ЄС не матиме прийнятого бюджету на наступний рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-