Карабаський конфлікт: Баку заявляє, що Єреван мусить змиритися з втратою територій

Карабаський конфлікт: Баку заявляє, що Єреван мусить змиритися з втратою територій

Укрінформ
Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що задля збереження перемир'я у Нагірному Карабаху Вірменія мусить змиритися з втратою території.

Про це він сказав в інтерв'ю РБК, стверджуючи, що Вірменія вночі нібито робила спроби масштабного контрнаступу, передає Укрінформ.

"Головний чинник міцності режиму перемир'я полягатиме в тому, що Вірменія мусить змиритися з тим, що ці території у нас, що вона їх більше ніколи не побачить й не робитиме ніяких спроб відвоювати", - заявив Алієв.

Тим часом очільник невизнаної Нагірно-Карабаської республіки Араїк Арутюнян звинуватив Баку у недотриманні досягнутої угоди щодо припинення вогню і заявив про готовність оголосити війну Азербайджану.

Читайте також: Азербайджан заявляє про 9 загиблих і 34 поранених у Гянджі, Вірменія заперечує обстріл

«Я оголошу вітчизняну війну, закличу всіх вірмен взяти не лише матеріальну, а й фізичну участь у ній. Вони хочуть тривалої війни? Ми не відмовимося», - цитує його слова Armen Press.

Як повідомлялося, міністри закордонних справ Вірменії, Азербайджану та РФ Зограб Мнацаканян, Джейхун Байрамов та Сергій Лавров у ніч проти 10 жовтня ухвалили спільний документ щодо Нагірного Карабаху за підсумками переговорів у Москві, які тривали понад десять годин.

Читайте також: ОБСЄ закликає Вірменію й Азербайджан обмінятися полоненими і загиблими

За словами Лаврова, досягнуто домовленості про припинення вогню з 12:00 10 жовтня.

Вірменія й Азербайджан вранці 27 вересня розпочали бойові дії у Нагірному Карабаху, звинувативши одне одного в обстрілі прикордонних територій та у провокуванні насильства. Обидві країни оголосили воєнний стан та мобілізацію. Бойові дії призвели до військових втрат з обох сторін та численних жертв серед мирного населення.

Україна закликала сторони врегулювати конфлікт з дотриманням принципу територіальної цілісності держав.

Читайте також: Президент Азербайджану підтвердив присутність на території країни турецьких винищувачів

Конфлікт між Азербайджаном та Вірменією через Нагірний Карабах спалахнув 1988 року. У 1994-му був підписаний Бішкекський протокол, згідно з яким Азербайджан та Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, заявивши, що територію окупувала Вірменія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-