РФ закликає до миру в Нагірному Карабасі, але постачає Вірменії зброю - посол Азербайджану

РФ закликає до миру в Нагірному Карабасі, але постачає Вірменії зброю - посол Азербайджану

Укрінформ
На тлі закликів Росії до миру в Нагірному Карабасі російські озброєння через Середню Азію й Іран продовжують "повним потоком" постачатися у Вірменію.

Про це заявила посол Азербайджанської Республіки в Україні Ельміра Ахундова на брифінгу у відповідь на запитання, чи допускає Азербайджан використання Росії в ролі миротворця у врегулюванні конфлікту в Нагірному Карабасі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Росія є однією із співголів мінської групи ОБСЄ, протягом усіх цих років вона намагалася виступати в ролі посередника, і завдяки Росії в 2016 році були зупинені бойові дії. Однак роль посередників, як заявив наш президент, була незадовільною, ми не задоволені їхньою діяльністю ... Що стосується можливостей Росії вплинути на ситуацію в Нагірному Карабасі, ми бачимо досить стриману позицію російської сторони - Росія обмежується закликами до миру. Щоправда, ми бачимо, що російське озброєння продовжує йти повним потоком - через територію Середньої Азії, через Іран і, як і раніше, постачається на територію Вірменії ", - сказала Ахундова.

Дипломат також заявила, що не бачить прямого зв'язку між загостренням конфлікту в Нагірному Карабасі з закінченням російських стратегічних командно-штабних навчань "Кавказ-2020".

Читайте також: Азербайджан вдячний Україні за підтримку територіальної цілісності - посол

"Ці навчання планові, вони проходили постійно. У нас теж пройшли у вересні широкомасштабні планові азербайджано-турецькі навчання. Я безпосередньо (конфлікт у Нагірному Карабасі - ред.) з навчаннями не пов'язую. Воєнні дії почалися лише після останньої серії жорстоких провокацій з боку Вірменії та її керівництва ... Вчора про це пан президент (Азербайджану Ільхам Алієв - ред.) сказав дуже чітко: невже вони думали, що азербайджанський народ змириться з цими приниженнями?" - зауважила посол Азербайджану.

Як повідомлялося, Вірменія й Азербайджан вранці 27 вересня відновили бойові дії в Нагірному Карабасі, взаємно звинувативши один одного в обстрілі прикордонних територій і в провокуванні насильства. Обидві країни оголосили воєнний стан і мобілізацію. Бойові дії вже призвели до військових втрат з обох сторін і численних жертв серед мирного населення.

Україна закликала сторони конфлікту в Нагірному Карабасі не розпалювати додаткові емоції і врегулювати конфлікт з дотриманням принципу територіальної цілісності держав.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році. У 1994 році - після шести років війни - був підписаний Бішкекський протокол, згідно з яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, заявивши, що територію окупувала Вірменія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-