Офіційний Мінськ відхилив прохання прем'єрів країн Балтії щодо візиту

Офіційний Мінськ відхилив прохання прем'єрів країн Балтії щодо візиту

Укрінформ
Прем'єр-міністри Естонії, Латвії та Литви були готові під час білоруської внутрішньополітичної кризи прилетіти до Мінська, але канцелярія уряду і МЗС Республіки Білорусь вважали подібний візит неможливим.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю ERR заявив прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас.

"Так, моя пропозиція була взяти в поїздку трьох прем'єр-міністрів і трьох міністрів закордонних справ. Ми зв'язалися з МЗС та канцелярією уряду Республіки Білорусь. І нам надійшла відповідь, як і всім іншим керівникам країн Євросоюзу, що контактувати з нами не бажають", - повідомив він. Ратас вважає, що білоруська влада сьогодні йде неправильним шляхом. 

"Не думаю, що білоруська влада сьогодні йде правильним шляхом, що ігнорує будь-які міжнародні контакти. Щоб знайти вихід з ситуації, яка склалася, саме й потрібне спілкування на міжнародному рівні", - вважає він.

Читайте також: Естонія затвердила санкції проти білоруських чиновників

Глави урядів і МЗС країн Балтії хотіли зустрітися зі своїми білоруськими колегами, а також представниками громадянського суспільства, але не з президентом Олександром Лукашенком. "Такого прохання у нас не було. Цього не було в наших планах", - додав Ратас.

18 серпня уряд Естонії вийшов із заявою, в якій не визнав результатів президентських виборів у Білорусі та зазначив, що Лукашенко позбувся свого мандата через фальсифікацію результатів президентських виборів. Естонська влада закликала провести в Республіці Білорусь нові вибори.

Читайте також: Мінськ звинувачує Варшаву у втручанні у внутрішні справи

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК 14 серпня оголосила остаточні результати, згідно з якими чинний глава держави Олександр Лукашенко, який обіймає посаду з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%.

Читайте також: Україна призупинила всі контакти з Білоруссю – Кулеба

Відразу після виборів у країні почалися протести громадян, не згодних з офіційними їх результатами. Силовики жорстко розганяли їх, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

З початку протестів було затримано більш як 6,7 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про кількох загиблих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-