Столтенберг: Треба уникнути збільшення напруги на Близькому Сході

Столтенберг: Треба уникнути збільшення напруги на Близькому Сході

Укрінформ
НАТО вважає за необхідне проявляти відповідальність і стриманість для деескалації напруги, що виникла на Близькому Сході після вбивства генерала Сулеймані.

Про це Єнс Столтенберг заявив під час брифінгу за підсумками засідання Північноатлантичної Ради, що відбулася у понеділок у Брюсселі, передає пресслужба НАТО.

"Я думаю, що зараз важливо дійсно спробувати досягти деескалації та уникнути подальшого збільшення напруги в регіоні. Якщо я стану зараз спекулювати навколо того, як ми будемо реагувати, це не допоможе деескалації, це матиме прямо протилежний ефект. Тож ми закликаємо до відповідальної поведінки. Ми переконані у важливості деескалації та стримування. Це була чітка позиція, яку висловили всі союзники під час сьогоднішньої зустрічі", - заявив Столтенберг, відповідаючи на запитання преси, якою може бути поведінка НАТО, якщо США, реагуючи на дії Ірану, вирішать застосувати Статтю 5 Вашингтонського договору.

Читайте також: НАТО призупиняє тренувальну місію в Іраку

Генеральний Секретар НАТО повідомив також, що рішення про ліквідацію генерала Сулеймані приймали США, тож Глобальна коаліція проти ІДІЛ та НАТО не є до нього причетними.

"Це рішення Сполучених Штатів. Це не є рішенням, яке приймалося Глобальною Коаліцією або НАТО. Але всі союзники занепокоєні дестабілізаційними діями в цьому регіоні та підтримкою Іраном різних терористичних груп. Ми також надзвичайно занепокоєні нещодавніми атаками проти цивільної енергетичної інфраструктури у Саудівській Аравії, або проти баз Коаліції в Іраку, - тих баз, які є важливими для наших зусиль у боротьбі з міжнародним тероризмом в Іраку і в Сирії", - сказав керівник Альянсу.

Читайте також: Іран ніколи не повинен отримати ядерну зброю - Столтенберг

При цьому він зауважив, що США надали союзникам інформацію щодо причин акції проти генерала Сулеймані.

"Ми мали кілька брифінгів з боку Сполучених Штатів, від Держдепартаменту та Пентагону, вони проінформували та пояснили іншим союзникам, чому вони здійснили дії проти генерала Сулеймані. Я не буду вдаватися в деталі цих брифінгів. Залишу це Сполученим Штатам", - додав Єнс Столтенберг.

Читайте також: Коаліція проти ІДІЛ далека від своєї смерті – Ле Дріан

Як повідомлялося, в суботу в Іраку відбудеться екстрене засідання парламенту країни для обговорення ситуації навколо авіаційного удару США по аеропорту в Багдаді в ніч на п'ятницю 3 січня, в результаті якого загинули високий військовий командувач Ірану і деякі іракські чиновники.

Іран вже пригрозив «жорстокою помстою» за загибель генерала Сулеймані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-