Столтенберг - Макрону: ЄС не може оборонити Європу без НАТО

Столтенберг - Макрону: ЄС не може оборонити Європу без НАТО

Оновлено
Укрінформ
Євросоюз не спроможний захистити Європу без підтримки НАТО.

На цьому наголосив генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг на спільній пресконференції із президентом Франції Еммануелем Макроном у четвер у Парижі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Європейський Союз не зможе захистити Європу", - висловив переконання Столтенберг у відповідь на політичну позицію президента Франції Макрона про необхідність розбудови європейського суверенітету у сфері оборони.

Як відзначив глава Альянсу, європейська єдність не може замінити трансатлантичну.

Читайте також: У Штатах не розділяють заяви Макрона про "смерть мозку" НАТО

"Сильний НАТО та сильний Європейський Союз є двома сторонами на одній монеті. Обидва є незамінними для подальшої свободи та процвітання у Європі", - підкреслив Столтенберг.

Генсек НАТО і президент Франції також обговорили зміцнення Альянсу.

"Ми мали добрі та відкриті дискусії заради вирішення широкого кола питань – вирішення, як ми можемо у подальшому зміцнити і модернізувати НАТО, а також, як ми можемо бути разом перед новими і складними безпековими викликами", - сказав глава Альянсу.

Столтенберг також відзначив значну роль Франції у боротьбі з тероризмом.

"У час невизначеності ми потребуємо багатосторонні інституції на кшталт НАТО", - додав генсек Альянсу.

Читайте також: Столтенберг закликав надати Україні та Грузії "більше практичної підтримки"

За його словами, НАТО є єдиною організацією, де Північна Америка та Європа можуть спільно вирішувати проблеми, зокрема: боротьба з тероризмом; як діяти із більш рішучою Росією; посилення впливу Китаю.

Столтенберг також висловив упевненість у непорушності колективної безпеки Альянсу.

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Еммануель Макрон на початку листопада в інтерв’ю The Economist заявив, що Європа більше не може покладатися на захист США як союзника по НАТО. Крім того, за його словами, Європа має почати думати про себе як про "геополітичну силу", оскільки Північноатлантичний альянс нині переживає "смерть мозку".

Раніше Макрон неодноразово заявляв, що пріоритетом для Франції є будівництво єдиної європейської оборони при співпраці з НАТО.

Фото: Emmanuel Macron, Twitter

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-