Європарламент відхилив

Європарламент відхилив "останню пропозицію" Джонсона щодо Brexit

Укрінформ
Європарламент не підтримав нові пропозиції прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона щодо Brexit.

Як повідомляється на сайті Європейського парламенту, керівна група з питань Brexit після зустрічі з головним переговірником ЄК Мішелем Барньє та розгляду пропозицій, які надійшли від уряду Британії, визнали їх недостатніми для вирішення найважливіших питань для економіки та збереження єдиного ринку між Ірландією та північною Ірландією.

"Група не знайшла ці пропозиції "останньої миті", які надійшли від уряду Великої Британії 2 жовтня, в їх поточному вигляді, такими, що могли б представляти основу для угоди, з якою міг би погодитися Європейський парламент. Ці пропозиції не відповідають на реальні проблеми, які потребують рішення, зокрема, в економіці острова (Ірландія), щодо повної поваги до "Угоди доброї п’ятниці" та для єдності єдиного ринку", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Туск прокоментував останні Brexit-пропозиції Джонсона — не переконливо

Депутати визначили пропозиції британського уряду як такі, що суттєво відрізняються від погоджених раніше між сторонами зобов’язань та цілей. Зокрема, це стосується введення системи митного контролю без обговорення, де і як він буде здійснюватися. Такі пропозиції можуть зруйнувати динаміку економічних зв’язків та призвести до серйозних ризиків для мирного процесу у Північній Ірландії.

Крім того, депутатів не влаштовує, що пропозиції, які містяться в листі британського уряду, мають бути конкретизовані та втілюватися протягом перехідного періоду у 14 місяців, що не відповідає вже погодженим з ЄС принципам Угоди про вихід Великої Британії. 

Читайте також: ЄС готовий знехтувати вимогами Джонсона та відтермінувати Brexit - ЗМІ

Третій недолік депутати ЄП бачать у тому, що ідея надати право погодження Асамблеї Північної Ірландії перетворює угоду на умовне, невизначене, тимчасове та одностороннє рішення, яке не може замінити заходи безпеки, передбачені у погодженому раніше "backstop". До того ж Асамблея Північної Ірландії не скликалася вже більше трьох років, і це ставить під сумнів її здатність взяти на себе відповідальність за міжнародну угоду такого характеру.

"Керівна група має великі занепокоєння щодо пропозицій Великої Британії, які були представлені. Захист миру і стабільності на острові Ірландія, захист громадян та правопорядку в ЄС має бути головним фокусом будь-якої угоди. Пропозиції Великої Британії навіть не наближуються до цілей, які були погоджені як суттєвий компроміс в рамках "backstop", - заявили депутати Європарламенту.

Читайте також: Британський уряд оголосив нові пропозиції щодо угоди з Євросоюзом

Члени Керівної групи Європарламенту з питань Brexit наголосили, що продовжують підтримувати впорядкований вихід Британії на основі вже погодженої Угоди, що було підтверджено в резолюції Європарламенту від 18 вересня поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-