МЗС Британії заявляє про підтримку

МЗС Британії заявляє про підтримку "формули Штайнмаєра"

Укрінформ
Лондон підтримує прагнення Президента України Володимира Зеленського вирішити конфлікт на Донбасі і вказав на те, що вибори на сході України мають пройти при міжнародних спостерігачів і ЗМІ.
Про це повідомляє Deutsche Welle .

"Міністерство закордонних справ Великої Британії підтримало підписання Україною і Росією "формули Штайнмаєра" як частини врегулювання конфлікту на Донбасі", - йдеться в повідомленні Deutsche Welle з посиланням на сайт британського МЗС.

Державний міністр Великої Британії з питань Європи і США Крістофер Пінчер назвав це "обнадійливим кроком" і вказав на "явну прихильність президента Зеленського до пошуку дипломатичного вирішення".

Він також підкреслив, що Лондон підтримує вимоги Києва щодо дотримання ряду умов проведення місцевих виборів на сході України. "До них належить всеосяжне припинення вогню, виведення іноземних військ і безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів за виборами і ЗМІ", - підкреслив Пинчер.

"Тепер Росія має зіграти свою роль для припинення конфлікту, негайно переставши підтримувати сепаратистів і виконуючи свої зобов'язання за мінськими угодами", - додав британський держміністр.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна узгодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає ухвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Читайте також: "Формула Штайнмаєра" забезпечила умови для "нормандського" саміту – МЗС Франції

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана частина Мінських угод, пов'язана з безпекою. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і визначення статусу Донбасу.

У середу кілька обласних рад у різних регіонах України підготували заяви про недопущення капітуляції, яку бачать в реалізації "формули Штайнмаєра". Мітинги протесту проти реалізації "формули" відбулися і в інших містах України: Львові, Вінниці, Івано-Франківську, Краматорську, Харкові, Маріуполі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-