У Єврокомісії заявили, що “жорсткий” Brexit не звільнить Лондон від мільярдних боргів

У Єврокомісії заявили, що “жорсткий” Brexit не звільнить Лондон від мільярдних боргів

Укрінформ
Велика Британія має виплатити Європейському Союзу десятки мільярдів євро боргів навіть у випадку виходу країни з ЄС без затвердження угоди.

На цьому наголосила речниця Єврокомісії Міна Андрєєва у понеділок, 26 серпня, повідомляє DW з посиланням на німецьку інформагенцію.

"Важливо дати зрозуміти, що розрахунок за боргами має вирішальне значення для успішного початку нових відносин, заснованих на взаємній довірі", - зазначила речниця Єврокомісії.

У свою чергу, координатор у справах Brexit у Європейському парламенті Гі Вергофстадт зробив ще гострішу заяву у соцмережі Twitter.

Читайте також: Через невизначеність з Brexit сто британських компаній переїхали в Нідерланди

"Якщо Велика Британія не заплатить належне, ЄС не буде вести переговори про торговельну угоду. Після Brexit без угоди це буде першою умовою будь-яких переговорів", - наголосив політик.

Раніше прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон висловив думку, що Лондон не повинен буде платити 39 мільярдів фунтів стерлінгів (приблизно 43 мільярди євро), якщо Сполучене Королівство залишить ЄС без договору.

"Якщо ми залишимо ЄС без угоди, це, безумовно, правда, що ми вже не винні 39 мільярдів фунтів", - сказав Джонсон у кулуарах саміту G7 в Біарріці в телевізійному інтерв'ю.

Як повідомлялося, раніше прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон запропонував Європейському Союзу розпочати нові переговори щодо угоди про вихід Brexit. Він хоче переглянути зокрема ту частину угоди, що стосується узгодженого між ЄС і урядом Терези Мей тимчасового режиму вільної торгівлі між членом ЄС Ірландією та Північною Ірландією, що входить до складу Сполученого Королівства - так званий "запасний варіант" або backstop. Він зазначив, що це положення обмежує суверенітет Великобританії та негативно позначиться на подальшому розвитку відносин між Сполученим Королівством та ЄС.

У відповідь на це президент Європейської Ради Дональд Туск вказав, що положення backstop є гарантією того, що на острові не виникне жорсткий кордон. Своєю чергою у Європейській Комісії зазначили, що звернення Джонсона "не надає жодного законного оперативного рішення з метою запобігти появі жорсткого кордону на острові Ірландія".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-