РЄ стурбована намірами Анкари без виборів призначити мерів трьох міст

РЄ стурбована намірами Анкари без виборів призначити мерів трьох міст

Укрінформ
У Конгресі місцевих та регіональних влад РЄ висловили стурбованість намірами Анкари замінити призначенцями на посадах відсторонених нещодавно мерів трьох міст.

Цих міських голів було обрано на виборах в кінці березні поточного року, а нині їм висунуто звинувачення у зв’язках із терористичними організаціями, йдеться в заяві президента Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андерса Кнапе.

"Я висловлюю серйозну стурбованість рішенням турецької влади припинити обрання мерів у трьох містах на південному сході країни, а саме Діярбакирі, Мардіні та Вані, та замінити їх губернаторами», - йдеться у заяві.

Читайте також: На заході Туреччини третій день гасять лісову пожежу

В ній наголошується на тому, що відсторонені від посад мери були обрані в результаті вільного та чесного волевиявлення турецького народу під час місцевих виборів, що відбулися 31 березня 2019 року та на яких Конгрес виступав у якості спостерігача.

«Бюро Конгресу продовжуватиме уважно стежити за цією ситуацією, зокрема під час наступного засідання в Страсбурзі 11 вересня 2019 року. Ця ситуація також буде розглядатися в ході моніторингової місії, запланованої з 1 по 4 жовтня 2019 року, яка має на меті оцінити виконання принципів Європейської хартії місцевого самоврядування в Туреччині», - вказано в заяві.

Читайте також: Український консул спростовує масові смертельні отруєння в готелі Туреччини

Також президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи нагадав, що у минулому Конгрес висловлював стурбованість з приводу надмірного використання судових процесів проти місцевих обранців у Туреччині та їх заміни призначеними посадовими особами.

«Така практика серйозно підриває належне функціонування місцевої демократії», - вказує Кнапе та закликає керівництво країни відновити можливість для муніципальних рад обрати нового мера.

Читайте також: Антитерористична операція в Туреччині — відсторонили трьох мерів та арештували 418 осіб

Як повідомлялося, у Туреччині в результаті кількаденної антитерористичної операції відсторонили від виконання обов’язків мерів міст Діярбакир, Ван та Мардін, арештували 418 осіб, яких підозрюють у зв’язках з Робітничою партією Курдистану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-