Радбез ООН провів закрите засідання щодо Кашміру — вперше за 50 років

Радбез ООН провів закрите засідання щодо Кашміру — вперше за 50 років

Укрінформ
У п`ятницю, 16 серпня, відбулося закрите засідання Ради Безпеки ООН щодо ескалації відносин між Індією і Пакистаном у зв'язку з ситуацією навколо штату Джамму і Кашмір. 

Питання Кашміру обговорювалося в Раді Безпеки вперше за 50 років, повідомляє новинна служба ООН. 

«Хоча зустріч відбулася за закритими дверима у Нью-Йорку, постійний представник КНР Чжан Юн вийшов до журналістів з зали Радбезу після виголошення промов, закликавши Індію та Пакистан «утриматися від будь-яких односторонніх дій, які можуть надалі погіршити» ситуацію, яка вже «дуже напружена та небезпечна», - повідомляє ООН.

В організації нагадують, що засідання Радбезу скликав саме Китай, відгукнувшись на прохання Пакистану від 13 серпня. 

«Проблема Кашміру має вирішуватися мирними засобами, згідно зі статутом ООН, відповідних резолюцій Ради Безпеки та двосторонніх договорів», - наголосив китайський представник. 

Читайте також: Трамп закликав врегулювати ситуацію між Індією і Пакистаном через Кашмір

У свою чергу, представниця Пакистану Маліха Лоді заявила, спілкуючись із пресою, що засідання «дозволило почути голоси людей з окупованого Кашміру... на найвищому дипломатичному майданчику світу». 

«Сам факт засідання доводить, що це міжнародна суперечка», - наголосила вона. 

Лоді додала, що Пакистан готовий до мирного розв'язання проблеми та зауважила, що факт скликання засідання зводить нанівець аргументи Нью-Делі щодо Кашміру як «внутрішньої справи» Індії.

Читайте також: Прем'єр Пакистану звинуватив Індію в підготовці етнічних чисток у Кашмірі

За декілька хвилин до преси вийшов і постпред Індії Саїд Акбаруддін. Він вчергове наголосив, що «питання, які відносяться до статті 270 Конституції Індії» - цілком і повністю внутрішня справа Індії».

«Останні рішення, ухвалені урядом Індії та нашими законодавчими інституціями мають намір забезпечити гарне урядування, соціоекономічний розвиток для людей у Джамму і Кашмірі та Ладаху», - заявив він.

Читайте також: У Кашмірі тривають сутички протестувальників із поліцією

Він також повідомив, що глава проблемного регіону вже оголосив план заходів, який «поверне регіон до нормального стану». 

«Індія надалі віддана меті забезпечити, щоб ситуація залишалася спокійною та мирною. Ми дотримуємося всіх домовленостей, які були підписані з цього питання», - запевнив він. 

Водночас, не кажучи назви країни, він висловив «особливе занепокоєння тим, що одна держава використовує термінологію джихаду проти Індії та спонукає до насильства, зокрема, проти її лідерів», та додав, що всі проблеми між Пакистаном та Індією повинні вирішуватися у двосторонньому порядку та мирно. 

Читайте також: Індія поверне Кашміру телефонний зв'язок та інтернет

Як повідомляв Укрінформ, напередодні із проханням скликати засідання РБ ООН щодо Кашміру виступив міністр закордонних справ Шах Мехмуд Куреші.

Відносини між сусідніми країнами загострилися після того, як Індія скасувала особливий статус штату Джамму та Кашмір, населеного переважно мусульманами.

Скасування особливого статусу, зокрема, означає, що мешканці інших штатів зможуть купувати нерухомість у Кашмірі. Окрім того, до останнього часу закон дозволяв обіймати державні посади та навчатися в коледжах Кашміру лише жителям штату.

Урядова партія індійського прем'єра Нарендри Моді наполягала, що особливий статус Кашміру перешкоджає його інтеграції до країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-