Біля полігону в Архангельську помітили танкер для збору радіоактивних відходів

Біля полігону в Архангельську помітили танкер для збору радіоактивних відходів

Укрінформ
У Білому морі в районі села Ненокса Архангельської області, де 8 серпня вибухнув реактивний двигун, в той же день помітили транспортний танкер «Сріблянка», призначений для збирання та зберігання рідких радіоактивних відходів.

Про це повідомив співробітник Миддлберийского інституту міжнародних досліджень в Монтереї, експерт з ядерної зброї Джеффрі Льюїс, який виявив танкер на супутниковому знімку проекту Planet.

Читайте також: Під Архангельськом горить військова частина: є загиблі, можливий витік радіації

Льюїс вважає, що «Сріблянка» з'явилася в цьому районі через випробування крилатої ракети з ядерною установкою. На мапі зазначено місце на березі, де, імовірно, розташований пусковий майданчик для крилатих ракет «Буревісник». На карті вона позначена як «Possible SSC-X-9 Launch Site» — за кодовою назвою цих ракет, прийнятою в НАТО.Також в море помічені два невпізнаних судна і баржа, хоча цей район Білого моря закритий для вільного плавання.

Читайте також: Після вибуху під Архангельськом в море могли потрапити тонни токсичних речовин - ЗМІ

Льюїс допустив, що пусковий майданчик біля села Ненокса могла з'явитися після закриття аналогічного майданчика в Паньково на архіпелазі Нова Земля. Ще один майданчик, за його словами, розташований на полігоні Капустін Яр в Астраханській області — його використовують для випробувань ракет без ядерної енергоустановки.

Як повідомляв Укрінформ, на полігоні в Архангельській області РФ три людини загинули при вибуху, що стався під час випробування рідинного реактивного двигуна, ще вісім осіб перебувають у важкому стані. Був зафіксований підвищений радіаційний фон.

Раніше російські ЗМІ повідомляли про вибухи та пожежі на військовому полігоні в Архангельській області в районі населеного пункту Ненокса. На території Ненокского адміністративного округу розташований випробувальний полігон ВМФ Росії.

Читайте також: У Москву доправили шістьох постраждалих від вибуху на полігоні під Архангельськом

У Міноборони РФ офіційно заявляли, що вранці 8 серпня на військовому об'єкті в Архангельській області вибухнула рідинна реактивна рухова установка. «Ведомости» з посиланням на джерело стверджували, що вибух стався під час випробувань двигуна корабельної ракети, що стоїть на озброєнні ВМФ Росії.

Читайте також: В Архангельську після вибуху на полігоні жителі масово скуповують йод

Після цього район Двінської затоки Білого моря на місяць закрили для вільного плавання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-