Помпео та Маас не змогли наблизити позиції щодо Ірану та Китаю

Помпео та Маас не змогли наблизити позиції щодо Ірану та Китаю

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас і держсекретар США Майк Помпео обговорили в п'ятницю в Берліні проблему Ірану та Китаю, але, схоже, згоди не дійшли.

Свої позиції вони виклали журналістам після переговорів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми зараз ідемо різними шляхами, але врешті-решт у нас завжди були однакові цілі: ми хочемо, щоби Іран не набув ядерної зброї, щоби країна розвіяла побоювання стосовно балістичних ракет і хочемо, щоби роль, яку Іран відіграє в регіоні, не залишалася такою, якою вона є зараз», - сказав Маас.

Він висловив сподівання, що Берліну та Вашингтону вдасться досягнути цих цілей разом, адже вони перебувають у тісному та постійному обміні думками стосовно іранської проблематики.

Помпео зі свого боку звинуватив Тереган у недотриманні зобов'язань і сказав, що «зараз, коли ФРН є членом (непостійним) в РБ ООН, настав час зробити наступний крок і зупинити Іран». Зокрема, ця країна, за його словами, абсолютно не виконує своїх зобов'язань у рамках плану дій про перешкоджання тероризму (Financial Action Task Force), до якого долучилася в 2016 році. «Вони обіцяли ратифікувати Конвенцію ООН по транснаціональній оргзлочинності та Конвенцію ООН по фінансуванню тероризму. Але, як ми й можемо очікувати від спонсора тероризму номер 1 у світі, вони вирішили цього не робити зараз», - заявив держсекретар. Він закликав Іран ратифікувати обидва договори без вагання та без умов.

Читайте також: Глави МЗС Німеччини і США говорили про війну на Донбасі

Також різні позиції мають обидві країни стосовно китайської телекомунікаційної компанії Huawei.

«Ми бачимо ризики, пов'язані з Huawei та інфраструктурою 5G…. Ми маємо чітку позицію: це являє собою загрозу для національної безпеки США. Ми думаємо, це є загрозою також для Європи та демократій у всьому світі», - заявив Помпео, додавши, що «майбутнє Інтернету повинно мати західні цінності".

Він поінформував про кроки, які робить США, аби гарантувати, щоби американські мережі, по яких передається інформація, були надійними. «Ми не хочемо, щоби ця інформація потрапила в руки китайської компартії, скажемо прямо», - сказав дипломат. Він сподівається, що вдасться довести ці ризики до друзів за межами США.

Маас натомість запевнив, що Федеральний уряд сформулював жорсткі стандарти безпеки в тому, що стосується надання ліцензій на спорудження в країні мережі 5G. Але якщо компанія відповідає умовам, незалежно чия це компанія, вона отримає контракт. Водночас він визнав, що Берлін має деякі побоювання щодо китайської корпорації, тому уважно слідкує за ситуацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-