Моравецький заявив, що купувати газ від Путіна — це оплачувати його зброю

Моравецький заявив, що купувати газ від Путіна — це оплачувати його зброю

Фото
Укрінформ
Своєю агресією у Грузії та Україні, окупацією Криму та останнім нападом у Керченській протоці Росія демонструє, що прагне відновити імперію, тому потрібно бути пильними перед цією загрозою та берегти трансатлантичну єдність, вважає прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Про це він заявив ввечері у середу, 17 квітня, виступаючи у Нью-Йоркському університеті на заході, присвяченому 15-й річниці вступу Польщі до Європейського Союзу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“З часу агресії Путіна у Грузії та в Україні, окупації Криму та останніх подій в Керченській протоці, Росія серйозно демонструє прагнення відновити імперію. Саме тому ми маємо бути пильними. Ми маємо берегти НАТО. Тому я настільки сильно вірю у трансатлантичну спільноту”, - сказав він.

Водночас польський прем’єр наголосив, що нинішня ситуація кардинально відрізняється від часів загрози світові з боку СРСР, оскільки “нині є нові наддержави, які набирають потужності. Китай, Індія, Сполучені Штати Америки. Відносна потужність Росії значно слабша”.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у Нью-Йорку / Фото: Тихий Георгій, Укрінформ

Моравецький також додав, що існує суттєва розбіжність між усвідомленням російської загрози у Східній та Західній Європі. І хоча російська агресія в Україні дещо змінила ставлення до Кремля також у західноєвропейських столицях, деякі країни все одно ігнорують безпекові виклики з боку Росії.

“Наприклад, Німеччина будує другий газопровід з Росії, Північний потік 2. Насправді, це просто фінансування зброї для містера Путіна. Платити за російський газ - це платити за російську зброю”, - зазначив він.

Читайте також: У Єврокомісії підписали контракт на будівництво трубопроводу для газу із Норвегії

Прем’єр-міністр Польщі наголосив, що потреби у купівлі російського газу не існує, оскільки в Європі достатньо LNG-терміналів для імпорту газу з Алжиру, Норвегії та США. За його словами, загальний обсяг такого імпорту може складати 180 мільйонів кубометрів, і це саме стільки, скільки потрібно нині Європі. І саме такий обсяг Європа нині імпортує з Росії.

“Ми могли би бути більш незалежними від російського газу. Але на це не вистачає політичної волі. Так, як зробила це Польща - адже ми будуємо газопровід до Норвегії та успішно побудували LNG-термінали для закупівлі американського газу з Катару. Ми на шляху до незалежності. Оскільки саме завдяки газу містер Путін фінансує свою армію”, - пояснив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-