Юнкер назвав дедлайн для Brexit, зрив якого загрожує ЄС

Юнкер назвав дедлайн для Brexit, зрив якого загрожує ЄС

Укрінформ
Якщо Палата Представників британського парламенту не зможе переконливо ухвалити Угоду про вихід своєї країни з ЄС до 12 квітня, подальші короткострокові відтермінування формального виходу Великої Британії з ЄС стануть неможливими.
Про це у середу під час виступу на сесії Європейського парламенту у Брюсселі заявив Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер. Повний текст його виступу оприлюднений на сайті Європейської Комісії.

«Я думаю, що у нас все ще є кілька днів. Якщо Велика Британія ухвалить Угоду про вихід переконливою більшістю до 12 квітня, Європейський Союз має бути готовим прийняти відтермінування виходу до 22 травня. Але 12 квітня є вирішальним граничним терміном для ухвалення Угоди Палатою Представників. Якщо це не буде зроблено до цього часу, жодні подальші короткі відтермінування не будуть можливими. Після 12 квітня ми ризикуємо зірвати вибори до Європейського парламенту, що також загрожує функціонуванню усього Європейського Союзу», - зауважив Президент Єврокомісії.

Читайте також: Євросоюз і Британія матимуть безвіз після Brexit – попереднє рішення

Він зауважив, що сама Угода про вихід, яка була погоджена між урядом Великої Британії, Європейською Радою та Європарламентом, є компромісним рішенням. Вірний своїм зобов’язанням Євросоюз готовий на основі такого компромісу відобразити найбільш ефективні шляхи для розбудови майбутніх відносин з Британією. Зокрема, у тому, що стосується економічного партнерства, вільної торгівлі, митних процедур та усього переліку двосторонніх відносин.

«Зі сторони ЄС, ми готові започаткувати переговори щодо майбутнього партнерства як тільки Угода про вихід буде підписана. Ще не встигнуть висохнути чорнила. Команда переговірників від Єврокомісії вже на місці. Мішель Барньє, наш головний переговірник, готовий. Я очікую такий же рівень готовності з боку Великої Британії», - підкреслив Жан-Клод Юнкер.

У той же час, він висловив переконання, що сценарій “no deal” - без угоди, на цей момент є дуже ймовірним. Це не той результат, який хотів би бачити Євросоюз, але до такого сценарію він буде готовим, адже така робота триває з грудня 2017 року. За словами Юнкера, всі запропоновані надзвичайні заходи є обмеженими в часі та односторонніми з боку ЄС, вони покликані захистити інтереси ЄС та його громадян до кінця року. Але втрати від такого розвитку будуть неминучими для громадян, для бізнесу і майже для кожного сектору економіки.

За словами Президента Єврокомісії, за будь-якого розвитку Велика Британія має вирішити три головних питання, що пов’язані з її відокремленням від ЄС. Зокрема, мають бути забезпечені та захищені права громадян, Велика Британія має продовжувати дотримуватися фінансових зобов’язань, взятих країною під час членства в ЄС, і, по-третє, прийнятне рішення має бути знайдено для острова Ірландія, яке збереже мир та стійкість внутрішнього ринку.

Юнкер підкреслив: “No-deal” не означає відсутність зобов’язань. Зазначені три питання нікуди не подінуться. Їх вирішення є прямою умовою для поновлення довіри та для початку діалогу щодо подальшого шляху.

«Єдиними, хто виграє від таких руйнівних процесів, є противники глобального порядку, основаного на законі. Вітати такий розвиток будуть лише популісти й націоналісти. Святкувати будуть ті, хто хотів би ослабити як Європейський Союз, так і Велику Британію», - наголосив президент Європейської Комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-