У Раді Європи розкритикували Росію за гомофобію і нетерпимість

У Раді Європи розкритикували Росію за гомофобію і нетерпимість

Укрінформ
У Раді Європи заявляють про значні прояви гомофобії, расизму і нетерпимості в Росії, в тому числі стосовно українців.

Про це йдеться в опублікованій у вівторок доповіді Європейської комісії проти расизму та нетерпимості (ЄКРН), заснованої Радою Європи, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Страсбурзі.

«Політичними і релігійними лідерами допускається значне число гомофобних, трансфобних, расистських і ненависницьких висловлювань. Риторика проти ЛГБТ перетворилася на одну з найпоширеніших форм мови ненависті, що проявляється в оголошенні гомосексуалізму хворобою або злочином. Неминуче вкорінюючись у суспільній свідомості, така риторика веде до стигматизації ЛГБТ і нетерпимості щодо них», - ідеться в доповіді.

У документі також заявляється, що антимусульманська мова ненависті проявляється в асоціації ісламу з тероризмом, мітингах і петиціях проти будівництва мечетей.

«Рівень нетерпимості стосовно українців значно зріс із 2014 року в результаті незаконної анексії Російською Федерацією Республіки Крим та міста Севастополя і російського військового втручання, що призвело до збройного конфлікту на сході України. Нетерпима публічна риторика все так само залишається безкарною», - зазначають експерти.

Читайте також: Минулоріч в РФ від рук расистів-неонацистів постраждала 71 особа, є вбиті

Расистського насильства в РФ найчастіше зазнають вихідці з Центральної Азії та інші особи неслов'янської зовнішності, роми і темношкірі. З'являлися повідомлення, що в квітні 2017 року понад 100 чоловіків, які вважалися геями, були заарештовані й утримувалися під вартою в Чеченській Республіці. Як стверджується, вони зазнавали жорстокого поводження і тортур, їх примушували розкривати особи інших ЛГБТ.

Зазначається, що в доповіді ЄКРН відображена ситуація на 22 червня 2018 року; події, що мали місце після цієї дати, не відображені ні в аналізі, ні у висновках і пропозиціях доповіді.

Європейська комісія проти расизму та нетерпимості, створена Радою Європи, є незалежним органом з прав людини. У її складі ― незалежні, неупереджені експерти, що відбираються на основі морального авторитету і доведеного досвіду роботи з протидії расизму, ксенофобії, антисемітизму та нетерпимості. ЄКРН веде моніторинг, аналізуючи ситуацію з расизмом та нетерпимістю в кожній з держав Ради Європи і розробляючи пропозиції та рекомендації для вирішення виявлених проблем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-