Три країни ЄС створюють спільний газовий ринок

Три країни ЄС створюють спільний газовий ринок

Укрінформ
Естонська компанія Elering, яка здійснює управління газотранспортною мережею країни, підписала договір з колегами, аналогічними компаніями з Фінляндії і Латвії, про створення на початок 2020 року латвійсько-фінсько-естонського газового ринку.

Про це повідомляється на сайті компанії.

"Elering підписав угоду з фінськими і латвійськими операторами газової системи про створення спільного фінсько-естонсько-латвійського газового ринку з початку 2020 року", - йдеться у повідомленні.

Укладена угода дає можливість забезпечувати за єдиним газовим тарифом імпорт газу до країн, які підписали договір, і скасувати прикордонні збори між ними. Це означає, що в 2020 році газ піде між Фінляндією, Естонією і Латвією без додаткових витрат.

Читайте також: Поправки ЄС щодо Nord Stream 2 відповідають вимогам України - МЗС

За словами голови правління Elering Тааві Вескімягі, який підписав у четвер угоду, зроблено важливий крок у напрямку єдиного регіонального ринку електроенергії та газу, замість трьох окремих ринків.

"Уперше в Європі газові ринки трьох країн об'єднані в один ринок через національні кордони. Спільний регіональний газовий ринок посилить конкуренцію і тим самим принесе більш вигідні ціни для споживачів", - пояснив Вескімягі.

Угода, серед іншого, встановлює механізм компенсації між операторами системи для розподілу витрат на транзит газу і тарифів на введення.

Фото: zn.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-