Поправки ЄС щодо Nord Stream 2 відповідають вимогам України - МЗС

Поправки ЄС щодо Nord Stream 2 відповідають вимогам України - МЗС

Укрінформ
Узгодження в ЄС поправок до газової директиви встановлює правові рамки функціонування Nord Stream 2 за нормами ЄС, проте не знімає безпекових ризиків і може зробити поведінку РФ ще агресивнішою.

Про це написала у Facebok заступник міністра закордонних справ з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Олена Зеркаль.

"Перше і головне - на газопроводи з третіх країн, у тому числі на Північний потік-2, буде поширено право ЄС. Це було і лишається ключовим положенням запропонованих змін. Саме йому опиралися Німеччина, Австрія і низка інших держав-членів. І вони ж нарешті погодилися з цим... Проте левова частка змін стосується того, як забезпечити цю відповідність вимогам законодавства ЄС для газопроводів, які починаються в іншій юрисдикції, тобто поза межами ЄС", - зазначила Зеркаль.

Вона пояснила, що директива визначає, як оператор газопроводу та регулятор мають діяти, щоб забезпечити відповідність "Північного потоку-2" вимогам енергетичного права ЄС. Зокрема, регулятор держави-члена ЄС може консультуватися с органами влади Росії, звідки походить "Північний потік-2", і лише як виняток Німеччина може отримати дозвіл укласти міжурядову уряду з РФ.

Читайте також: Nord Stream 2 має працювати за правилами ЄС – погоджене рішення ЄП

Зеркаль акцентувала, що мова тут іде лише і винятково про регулювання економічних аспектів роботи газопроводу. "Держави і далі вирішують самостійно всі інші питання, які стосуються "Північного потоку-2". Наприклад, питання захисту довкілля чи безпеки. Це особливо важливо для Данії, яка ще має ухвалити рішення - дозволяти чи забороняти будівництво "Північного потоку-2" в своїх територіальних водах. І Данія має достатньо аргументів для того, щоб відмовити", - зазначила заступник міністра.

Вона також акцентувала, що у рамках тріалогу було вирішено, як саме Комісія може забезпечити ефективний контроль за дотриманням права ЄС газопроводами, що походять з третіх країн.

"Отже, ми маємо правові рамки, в яких функціонування "Північного потоку-2" можливо лише за умови його відповідності нормам права ЄС. Це те, чого вимагала Україна. Ми постійно наголошували, що "Північний поток-2" не повинен мати конкурентну перевагу від того, що може не дотримуватися права ЄС. Наступне завдання - забезпечити імплементацію цих змін", - підкреслила Зеркаль.

Водночас вона зауважила, що ухвалення цих змін саме по собі не знімає безпекових ризиків "Північного потоку-2". У цьому контексті дипломат нагадала про дуже агресивну реакцію з боку РФ на спроби регулювати "Північний потік-2" аж до того, що "добудуємо Північний потік і розберемося з Україною".

"Є ризик того, що поширення вимог ЄС на "Північний потік-2" зробить поведінку РФ ще агресивнішою. Це вимагає посилення тиску на Росію, включно з можливими санкціями", - вважає Зеркаль.

Читайте також: Україна поставила Росії жорстку умову щодо транзиту газу

На завершення вона зауважила, що французько-німецький консенсус щодо змін до директиви багато хто сприйняв як зраду, хоча насправді це крок до нового консенсусу в ЄС у цілому, що "Північний потік-2" не має політичних привілеїв і має бути суворо оцінений з усіх боків - регуляторного, економічного і, звісно, безпекового.

"Це важливе зрушення, яке враховує і наші інтереси. Воно лише набуває своїх обрисів, і жоден з ризиків не усунуто. Але це означає, що наша позиція стає сильнішою", - резюмувала заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, представники Європарламенту, Ради ЄС та Єврокомісії у ніч на середу у Страсбурзі погодили проект поправок до газової директиви ЄС, згідно з якими газопровід "Північний потік-2", а також усі ГТС із третіх країн, які заходять на територію Євросоюзу, мають працювати за законодавством та правилами Спільноти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-