Вступ до НАТО полегшить для Північної Македонії шлях до ЄС – Столтенберг

Вступ до НАТО полегшить для Північної Македонії шлях до ЄС – Столтенберг

Укрінформ
Коли Північна Македонія увійде до НАТО, ця подія не лише зміцнить безпеку цілого регіону, але й полегшить для країни шлях до повноправного членства в Євросоюзі.

Про це у середу під час церемонії підписання Протоколу про входження Північної Македонії до НАТО заявив Генеральний Секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це історичне досягнення. Коли ви станете 30-м членом НАТО, такий крок зміцнить ваш суверенітет та безпеку. Ви допоможете опрацьовувати політику НАТО, ви прийматимете рішення разом із союзниками. Водночас, ви будете здатні просунутися вперед із заходами, які є необхідними для членства у Європейському Союзі. Ми поділяємо спільні цінності, спільну відданість свободі й демократії та правам людини, і ми працюємо разом заради спокою та миру у Європі", - зауважив Генеральний Секретар НАТО.

Він наголосив також, що подія, яка відбулася сьогодні, підтверджує політику «відкритих дверей» Альянсу. НАТО залишається відкритим для нових держав, які поділяють з союзниками спільні цінності та здатні зробити власний внесок у безпеку.

"Це демонструє, що двері НАТО залишаються відкритими для країн, які відповідають стандартам НАТО та поділяють цінності НАТО у демократії, верховенстві права, у повазі до особистих свобод", - додав Єнс Столтенберг під час прес-конференції після завершення церемонії.

Він надав високу оцінку зусиллям Грузії на шляху реформ, зокрема, з розвитку структур безпеки й оборони.

Генеральний Секретар НАТО нагадав, що під час саміту у липні минулого року у Брюсселі лідери Альянсу підтвердили зобов’язання, прийняті у 2008 році в Бухаресті, про те, що Грузія стане членом НАТО.

"Тож ми продовжуємо нарощувати співпрацю з Грузією і підтримувати Грузію на її шляху до членства в Альянсі", - сказав керівник Альянсу.

Читайте також: Порошенко закликав Раду підтримати зміни до Конституції про вступ до ЄС і НАТО

Як повідомлялося, на Бухарестському саміті НАТО у 2008 році було прийнято рішення, що Україна і Грузія стануть членами НАТО. Після цього рішення відбулася агресія Росії проти Грузії у 2008 році та окупація частини територій цієї країни, а також збройна агресія Росії проти України, яка розпочалася у 2014 році та триває понині. Брюссельський саміт НАТО у липні 2018 року підтвердив євроатлантичну перспективу для Грузії та України, за умови продовження демократичних та безпекових реформ.

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-