Конституційний суд РФ визнав законною угоду про кордон Інгушетії та Чечні

Конституційний суд РФ визнав законною угоду про кордон Інгушетії та Чечні

Укрінформ
Конституційний суд Росії визнав угоду про кордон між Чечнею та Інгушетією такою, що відповідає Конституції РФ.

Про це повідомляється на сайті суду.

«Угода про встановлення кордону між Інгушетією та Чечнею, а також Закон Республіки Інгушетія, що закріпив його, не суперечать Конституції РФ», - йдеться у підсумковому рішенні.

За оцінкою КС Росії, кордони, що склалися між суб'єктами, можуть бути змінені при передачі якоїсь частини території з їхньої взаємної згоди й затверджені Радою Федерації. При цьому для затвердження кордону між регіонами референдум не потрібний. Судді також порахували, що Конституційний суд Інгушетії, що виступив проти угоди, не мав права давати свою оцінку цьому документу.

Суд розглядав запит глави Інгушетії Юнус-Бека Євкурова, що попросив перевірити законність прийнятої угоди. Представники Євкурова й глави Чечні Рамзана Кадирова заявили у суді, що угода відповідає Конституції.

Глава Конституційного суду Інгушетії Аюб Гагієв відмовився брати участь у розгляді запиту Євкурова, зіславшись на те, що затвердження угод відноситься до компетенції його суду, а не Конституційного суду РФ.

Читайте також: Суд в Інгушетії визнав неконституційним закон про кордон з Чечнею

Як повідомлялося, угоду про розділення території між Чечнею й Інгушетією прийняли 26 вересня, а 4 жовтня її затвердив інгушський парламент. Наприкінці жовтня Конституційний суд Інгушетії визнав ухвалений закон неконституційним. Після цього глава Інгушетії Юнус-Бек Євкуров заявив, що рішення суду не стане підставою для скасування угоди, й пообіцяв звернутися до Конституційного суду РФ.

В Інгушетії відтоді періодично проходили масові акції протесту, учасники яких виступили проти передачі територій Чечні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-