Проти захоплених українських моряків у РФ можуть відкрити справу

Проти захоплених українських моряків у РФ можуть відкрити справу

Укрінформ
Росія може порушити кримінальну справу проти захоплених на суднах у районі Керченської протоки українських моряків.

Про це в коментарі Громадському сказала уповноважений РФ з прав людини Тетяна Москалькова. 

"Я передбачаю, що може бути кримінальна справа у зв’язку з незаконним перетином кордону (нібито територіальних вод РФ у Чорному морі – ред.). Логічний такий висновок. Теоретично, моряки можуть бути затримані", - сказала російський омбудсмен.

На запитання про те, яка подальша доля українських військових, яких, за інформацією ФСБ, відправили до Керчі, Москалькова відповіла: "Чи будуть вони там сидіти, чи буде обмін - я не знаю, це не в межах моєї компетенції".

Також російська омбудсмен заявила, що не отримувала жодних скарг ані від моряків, ані від їхніх родичів чи адвокатів.

"Я вже доручила нашій службі, яка приймає кореспонденцію, аби вони взяли ситуацію під особливий контроль", - сказала Москалькова.

Коли Громадське зателефонувало російському омбудсмену - вона заявила, що говорила паралельно телефоном з українською уповноваженою з прав людини Людмилою Денісовою.

Москалькова стверджує, що це перший дзвінок Денісової до неї. Хоча раніше Денісова повідомляла, що її російська колега не виходить на зв’язок.

За словами Москалькової, "Денісова ні про що більше не питала, окрім як про місцеперебування і стан моряків".

Читайте також: Порошенко вимагає від РФ звільнити захоплених в Азовському морі українських моряків

Як повідомляв Укрінформ, російські спецпризначенці обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. Наразі три українських судна залишаються захопленими російським спецназом після того, як по них був відкритий вогонь. Два українських катери "Бердянськ" та "Нікополь" уражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також примушений до зупинки. Щонайменше шестеро українських військовослужбовців зазнали поранень.

У зв'язку з надзвичайними подіями в Азовському морі Президент Петро Порошенко скликав Воєнний кабінет. Україна звернулася з вимогою негайно скликати засідання Ради безпеки ООН.

Під час екстреного засідання РНБО Президент підтримав пропозицію Воєнного кабінету щодо запровадження воєнного стану й звернутися до Верховної Ради.

Секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олександр Турчинов заявив, що 26 листопада о 16:00 парламент ухвалить рішення щодо запровадження військового стану на 60 днів. У разі нормалізації ситуації він може бути скасований будь-якої хвилини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-