У ЄС пояснили, як Brexit вплине на перетин кордону з Британією

У ЄС пояснили, як Brexit вплине на перетин кордону з Британією

Укрінформ
Угода про Brexit має чітку орієнтацію на захист прав і свобод мільйонів людей, які проживають, відповідно, на територіях країн ЄС (більше 1,2 мільйона британців) та Великої Британії (більше 3,2 мільйонів громадян країн ЄС).

Про це йдеться в роз'ясненні, розміщеному на офіційній веб-сторінці Євросоюзу після ухвалення сторонами тексту угоди щодо Brexit.

Ці люди й надалі будуть користуватися перевагами законів ЄС про вільне пересування. Угода про Brexit захищає також членів родин, яким гарантуються всі права, передбачені європейським законодавством, стосовно родинних відносин, піклування про подружжя, батьків, дітей та інших персон, з якими існують родинні зв’язки. Зокрема, це стосується права проживання на відповідній території разом з родиною, або права возз’єднатися з родиною у майбутньому.

Читайте також: Євросоюз опублікував 585 сторінок угоди щодо Brexit

Всі діти також знаходяться під захистом угоди про Brexit, незалежно від того, де вони народилися до або після виходу Великобританії з ЄС.

«Угода про вихід надає право як громадянам ЄС, так і громадянам Британії, а також, відповідно, членам їхніх родин, продовжувати використання прав, які виходять із законів ЄС на будь-якій іншій території, до кінця життя, якщо ці права основані та виборі проживання, який був зроблений до завершення перехідного періоду», - йдеться в документі.

Це означає, що громадяни ЄС і Великої Британії, як і члени їх родин, можуть безперешкодно жити, працювати або навчатися там, де вони зараз знаходяться, за тими самими законами ЄС, які захищають людей від будь-яких проявів дискримінації на підставі громадянства та передбачають рівні права з громадянами країни перебування.

При цьому угода про Brexit не вимагає фізичної присутності особи на території відповідної країни проживання на момент завершення перехідного періоду, тож тимчасова та навіть тривала відсутність у місці постійного проживання не уражатиме таких громадян в їхніх правах.

«Громадяни ЄС та громадяни Великої Британії, які прибуватимуть на територію країни перебування під час перехідного періоду, будуть користуватися тими ж правами та обов’язками відповідно до Угоди про вихід, як і ті громадяни, які прибули на територію такої країни до 30 березня 2019 року. ... Фізичні особи не будуть вважатися такими, що перебувають під захистом Угоди про вихід, якщо вони були відсутні в країні перебування більше 5 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-