ЗМІ: Австрійського полковника-шпигуна РФ розкрили спецслужби Британії

ЗМІ: Австрійського полковника-шпигуна РФ розкрили спецслужби Британії

Укрінформ
Інформацію, що привела до розкриття колишнього полковника австрійської армії, який був завербований російською військовою розвідкою ГРУ, надала австрійській стороні британська спецслужба.

Про це повідомляє з посиланням на свої джерела австрійська газета Kleine Zeitung.

"У шпигунській справі навколо полковника федеральної армії з'явилась пікантна деталь. Відповідно до інформації Kleine Zeitung, вирішальна підказка надійшла від британської секретної служби", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: В Австрії зловили другого за тиждень російського шпигуна - ЗМІ

Як зазначає видання, інформація британців особливо цікава з огляду на те, що вони вже "декілька років знаходяться в тривалому протистоянні з російською спецслужбою". Нагадується, що після отруєння Скрипалів у британському Солсбері відносини з РФ лише загострилися. При цьому, Австрія не приєдналася до спільної акції західних країн з висилки російських дипломатів як реакція на застосування росіянами бойової отруйної речовини "Новічок" на території ЄС.

У статті також наводиться думка високопоставленого офіцера австрійської армії, який вважає, що британська сторона передала австрійським партнерам цю інформацію з прицілом на те, що уряд Австрії тепер більше дистанціюватиметься від Росії.

Читайте також: Клімкін - про шпигунський скандал: Австрія переконалася у цілях та методах РФ

Раніше інша австрійська газета Der Standard повідомляла, що інформацію, яка допомогла виявити шпигуна, нібито передала австрійським партнерам німецька розвідка.

Як повідомлялося, 9 листопада в Австрії повідомили про виявлення колишнього полковника австрійської армії, який з 1990-х років і до 2018 року шпигував для російської військової розвідки (ГРУ). Згідно з інформацією австрійських ЗМІ, полковник вийшов на пенсію близько 5 років тому, однак продовжував працювати на росіян. Наразі триває розслідування, обвинувачений у шпигунстві затриманий. У понеділок, 12 листопада, суд прийматиме рішення щодо взяття його під варту. За даними ЗМІ, колишній офіцер вже визнав свою провину.

Читайте також: Затриманому в Австрії шпигуну Кремля може світити до 10 років за гратами

У зв’язку з шпигунським скандалом міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль скасувала свій запланований на 2-3 грудня візит до РФ. Також у міністерство був викликаний російський дипломат.

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц засудив російський шпіонаж в Європі, назвавши його неприйнятним. За його словами, Австрія радитиметься з європейськими партнерами щодо реакції на інцидент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-