Німеччина — одна з основних цілей кремлівської пропаганди

Німеччина — одна з основних цілей кремлівської пропаганди

Дослідження
Укрінформ
ЄС загалом і Німеччина зокрема є улюбленими цілями російської пропаганди, спрямованої на підрив іміджу Заходу як серед громадян РФ, так і самих західних демократій.

Такі висновки містяться в дослідженні Українського кризового медіа-центру (УКМЦ) за підтримки Фонду Маршалла, представленому у вівторок в Посольстві України в ФРН двома співавторами - Олексієм Макухіним і Русланом Кавацюком, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Німеччина посідає друге місце серед європейських країн, які отримують найбільш негативні відгуки в російських ЗМІ", - розповів Макухін.

Очолювана ним Дослідницька група досліджувала зміст понад 540 тисяч повідомлень на російських телеканалах і в Інтернеті за період з липня 2014 по кінець грудня 2017 року.

Щодо ФРН, зокрема, активно мусується тема нібито відродження фашизму в країні, експлуатується тема ЛГБТ. Улюбленою стала тема мігрантів і "жахів", які вони з собою принесли. Дістається і канцлеру Ангелі Меркель, у тому числі й за її роль у долі України. Урядова криза в ФРН тлумачиться як одна з головних ознак "розпаду Європи".

У II півріччі 2017 року понад 70% повідомлень було побудовано навколо теми неминучого "розвалу" Європи, постійних внутрішніх конфліктів в ЄС у всіх сферах, нереалістичність спільних цінностей та ідеалів, загрози тероризму.

У новинних програмах середній європеєць (та й американець) зображений як дивакуватий, розбещений, аморальний і лицемірний. "Резюме" - західний спосіб життя несе загрозу, громадську думку готують до того, що Росія має повне право навести лад на світовій арені: "врятувати Європу". Але не тільки на російського споживача спрямовані такі передачі. Одне з їхніх завдань – дискредитувати Захід в очах його ж власного обивателя, зокрема, Євросоюз і його інститути. У цьому, на думку авторів аналізу, і криється небезпека. "Найбільша проблема, з нашої точки зору, полягає в тому, що Кремль використовує по суті західну цінність свободи слова для нападу на Захід", - говорять автори.

Читайте також: Кремлівський пропагандист Філліпс накинувся на посла України в Австрії

На першому місці серед усіх "ворогів" – США. Причому, після невеликого спаду напруження на тлі обрання президентом Дональда Трампа тенденція зростання ворожих настроїв знову на підйомі.

На другому – Україна. Наративи по Україні: failed state, який очолюють націоналісти і навіть фашисти, знаходиться під прямим управлінням Вашингтона; країна, де росіяни повинні захистити і врятувати своїх.

На третьому – ЄС як співдружність країн. Щодня по трьох основних кремлівських ТБ-каналах проходить не менше 18 негативних новин про Європу.

Саме телебачення є головним джерелом "інформаційного підживлення" росіян. Цей ресурс активно використовується Кремлем як інструмент гібридної війни проти Заходу, проведення інформаційних операцій, нарівні зі спецслужбами. Середньостатистичний росіянин дивиться ТБ (а цьому ЗМІ довіряє більше половини громадян РФ) 4,5 години на день. Найбільшою любов'ю і довірою користуються 3 федеральних канали.

Дослідження раніше вже було представлено в Пентагоні, в Міністерстві закордонних справ Швеції, Національній асамблеї Франції, Парламентській асамблеї Ради Європи, Chatham House Форумі громадської дипломатії НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-