Парламентарі Чехії хочуть розслідувати вплив РФ і Китаю на внутрішню політику країни

Парламентарі Чехії хочуть розслідувати вплив РФ і Китаю на внутрішню політику країни

Укрінформ
Сорок депутатів Нижньої палати Чехії на чолі з депутатом Геленою Лангшадловою від ТОР-09 виступили з пропозицією створити комісію з розслідування впливу, який, на їхню думку, здійснюють на внутрішню політику Чехії Росія і КНР.

За заявою Лангшадлової, її проект базується на доповідях чеської контррозвідки, де неодноразово вказувалося на активну шпигунську діяльність цих країн у Чехії, повідомляє Radio Praha.

"Депутат вважає, що завданням комісії повинні стати оцінка діяльності вказаних країн, яка завдає шкоди інтересам Чехії, визначення способу протидії та складання відповідних рекомендацій для уряду і депутатів", — йдеться у повідомленні.

Так, парламент може змінити оцінку складу такого злочину як шпигунство.

Депутати мають намір подати своїй проект Нижній палаті після публікації доповіді Служби інформаційної безпеки (BIS) за підсумками 2017 року, повідомила Лангшадлова в інтерв'ю виданню Echo.24.cz.

Крім того, видання з посиланням на Mf Dnes повідомляє, що Партію прав громадян (SPO), близьку до президента Чехії Мілоша Земана, спонсорували фірми, пов'язані з адвокатом, близьким до президента Росії Володимира Путіна. Відповідно до аналізу, проведеного Mf Dnes, чеські співробітники цих фірм відправили як подарунок SPO понад 500 тисяч євро, що становило більше половини усіх сум, отриманих партією від спонсорів.

Видання називає спонсором компанію Norwalk Holding, зареєстровану в Ліхтенштейні, представником якої є швейцарський адвокат Фабіо Делко. Ліхтенштейнська фірма — співвласник чеської компанії Stegenato, другим власником якої є бізнесмен Міхал Пехан, який отримує замовлення від адміністрації чеського президента.

Читайте також: У Празі святкують 100-річчя утворення Чехословацької Республіки

Раніше британське видання The Guardian з'ясувало, що Делко сприяв організації кількох компаній другу Путіна — віолончелісту Сергію Ролдугіну. До фірм, відкритих для Ролдугіна швейцарською адвокатською конторою, стікалися сотні мільйонів доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-