Чехії радять згадати

Чехії радять згадати "празьку весну" і підтримати санкції проти РФ

Укрінформ
Чеській Республіці, територія якої була окупована 50 років тому радянськими військами, слід було б наполягати на посиленні санкцій проти Росії за окупацію території України.

Такою є «рекомендація тижня» організації «Європейські цінності» (Evropskе hodnoty, Прага), яка є у розпорядженні Укрінформу.

«Уряд Чехії має припинити озиратися на сили, які служать путінському режиму (на президента, комуністів і СПД), і почати стимулювати посилення санкцій проти Кремля в рамках ЄС», - радять експерти організації.

Чеська Республіка 21 серпня згадувала, як 50 років тому почалася радянська окупація, нинішня ж Росія окупує три суверенні держави - Україну, Грузію і Молдову, зауважують експерти. Вони наголошують, що демократична Чехія, завдяки своєму історичному досвіду іноземної примусової окупації, є саме тією державою, яка не має права закривати очі на такі жорстокі порушення міжнародного права.

Європейські держави, йдеться в «рекомендації», значно слабші у спротиві російській агресії, ніж реакція Сполучених Штатів. У той час як держави ЄС погодилися тільки на базовий рівень санкцій, Вашингтон неодноразово посилював цей інструмент покарання Москви. Зокрема, підготував розширений список олігархів, наближених до Кремля, яким заборонили торгувати з американськими компаніями або виїжджати до США.

Європейські держави мали б зміцнити свої позиції щодо Росії з чіткою метою - підняти політичну та економічну ціну, яку Кремлю доведеться заплатити за продовження окупації та вбивства на території сусідніх держав, йдеться у повідомленні.

Читайте також: Латвія та Естонія мають намір стягнути з РФ компенсацію за радянську окупацію

Експерти переконані, що Чеська Республіка має стати сильним голосом в європейських дебатах, де цей принцип слід заохочувати. Йдеться не тільки про принциповий захист цінностей (суверенітет і політична незалежність), які держава в минулому заперечувала, а й про прагматичний захист геополітичних інтересів, які не можна ставити на одні терези з конкретними бізнес-інтересами окремих осіб, йдеться в «рекомендаціях».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-