Латвія та Естонія мають намір стягнути з РФ компенсацію за радянську окупацію

Латвія та Естонія мають намір стягнути з РФ компенсацію за радянську окупацію

Укрінформ
Латвія та Естонія досліджують можливості стягнення з Російської Федерації компенсації збитків, нанесених за часів радянської окупації.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів юстиції Латвії Дзинтарс Разначс та Естонії Урмас Рейнсалу, опублікованій у вівторок на сайті міністерства юстиції Естонії.

“Міністри юстиції підкреслюють, як важливо пам'ятати, людські втрати, понесені за часів радянської окупації і досліджувати можливості для позову про відшкодування шкоди Радянського Союзу державою Російська Федерація”, - сказано в документі.

Читайте також: Річниця "Празької весни": під посольством РФ у Чехії пройшла акція протесту

Міністри розглянули юридичні дослідження з точки зору міжнародного права щодо можливостей просування даного питання, а також можливі заходи для вирішення проблеми на рівні ООН.

Зазначається, обидві сторони вшановують жертв радянської окупації і цінують співпрацю в тлумаченні історичної спадщини задля забезпечення національної незалежності, демократії і верховенства закону.

Як відомо, у 2016 році спеціальна комісія оголосила, що приблизний збиток, який був нанесений економіці Латвії за час окупації СРСР, становить 185 млрд євро. Також демографічні втрати і збиток в навколишньому середовищі був оцінений в кілька десятків мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-