Річниця

Річниця "Празької весни": під посольством РФ у Чехії пройшла акція протесту

Укрінформ
Перед будівлею посольства РФ в Празі пройшов протест, приурочений до 50-х річниці з часу придушення "Празької весни" в Чехії.

Про це повідомляє "Радіо Прага".

"У понеділок, 20 серпня, перед будівлею посольства Російської Федерації пройшла демонстрація в пам’ять про введення військ країн Варшавського договору до Праги, що сталося рівно п'ятдесят років тому", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, демонстранти хотіли не лише нагадати про річницю серпневої окупації в 1968 році, але і висловити свою незгоду з політикою сучасної Росії і проросійськими настроями на чеській політичній сцені.

Декілька сотень людей тримали в руках прапори України, ЄС і НАТО, а також плакати з написами "Ми ніколи не забудемо", "Стоп російському імперіалізму" і "Окупанти - не брати", повідомляє DW.

У вівторок, 21 серпня, в Чехії заплановано пам'ятні заходи з нагоди трагічних подій 50-річної давності. Президент країни Мілош Земан не виступатиме з промовою з цієї нагоди, за що його критикують чеські ліберали. Вони вважають, що близькість Земана до президента РФ Володимира Путіна перешкоджає критичному ставленню чеського президента до злочинів радянських часів.

Читайте також: Клімкін назвав "повним абсурдом" заяву лідера чеських комуністів про Празьку весну

Як відомо, в ніч з 20 на 21 серпня 1968 радянські, польські, угорські і болгарські війська увійшли на територію Чехословаччини, щоб подавити рух за реформи верхівки тодішньої правлячої комуністичної партії країни, відомий як "Празька весна". У зв'язку з подіями з серпня по грудень 1968 року в Чехії загинуло 137 цивільних. Всього за час окупації, за оцінками істориків, в країні силами країн Варшавського пакту було убито більше ніж 400 осіб. Останній радянський солдат залишив територію Чехословаччини в червні 1991 року.

Фото: @ picture-alliance / dpa / R. Vondrou

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-