Клімкін назвав

Клімкін назвав "повним абсурдом" заяву лідера чеських комуністів про Празьку весну

Укрінформ
Звинувачення лідера чеських комуністів на адресу українців, що нібито вони винні у придушенні Празької весни є повним абсурдом. Навпаки саме українці в колишньому СРСР активно протестували проти окупації Чехословаччини в 1968 році.

Про це написав у своєму Facebook глава МЗС України Павло Клімкін.

"Звинувачення лідера чеських комуністів на адресу українців, що нібито вони винуваті у придушенні Празької весни, звичайно ж, повний абсурд. Українці, я нагадаю, постраждали від комуністичного режиму і, до речі, також були окупованим народом протягом багатьох століть", - зазначив він.

Клімкін нагадав, що саме українці були тими, хто в колишньому СРСР активно протестував проти окупації Чехословаччини в 1968 році і виявляв солідарність з чехами і словаками. "Імена Мустафи Джемілєва, Василя Макуха, Зоряна Попадюка відомі всім. Але не чеським комуністам. Для них, на жаль, досі "говорит Москва!". Переконаний, однак, що мудрий чеський народ, який показав свої найкращі якості і під час Празької весни в 1968 році, і під час Оксамитової революції 1989 року, і зараз зможе відрізнити правду від відвертої брехні", - наголосив міністр.

Клімкін також висловив подив, що компартії, які ще залишилися в деяких країнах, і досі "зачаровані романтичними комуністичними ідеями".

Читайте також: Посольство України прокоментувало візит чеських політиків до окупованого Криму

"Адже режиму радянського фейковкового комунізму давно нема, а сучасна Росія є яскравим прикладом економічної нерівності та соціальної несправедливості, де купка наближених до влади жирує, а бідні бідують. Очевидно тому, що справа зовсім не в комунізмі і не в ідеології, а в природі російського тоталітаризму, який, в принципі, незмінний при всіх режимах - царському, комуністичному чи путінському. Мабуть, комуністи продовжують бачити в нинішньому російському режимі щось рідне", - зазначив він.

Напередодні 50-ї річниці радянської інтервенції та придушення Празької весни лідер Комуністичної партії Чехії Войтех Філіп назвав "українців на чолі СРСР" та в Радянській армії "головними його винуватцями". "Радянський лідер Леонід Брежнєв був із України. Основна маса військових, які вторглися до Чехословаччини, були українцями", - сказав він.

Як відомо, зараз комуністи мають 15 місць у чеському парламенті. При цьому середній вік депутатів-комуністів становить 75 років: це більше, ніж середня тривалість життя в країні. Минулого року на парламентських виборах партія здобула 7,8% голосів чеських виборців, що стало найнижчим показником із 1990 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-