"Доленосного" президента Колумбії оберуть у другому турі

Укрінформ
Кандидат від правої партії "Демократичний центр" Іван Дуки та екс-мер столиці Колумбії Боготи Густаво Петро вийшли у другий тур президентських виборів в країні. Один хоче притягнути до відповідальності повстанців FARC, інший - підтримує мирний договір з ними.

Для перемоги у першому турі виборів, що відбулися в неділю, 27 травня, кандидатам не вистачило голосів, повідомляє DW.

Іван Дуке набрав близько 39 відсотків голосів, його суперник Густаво Петро, який представляє ліві рухи, - близько 25 відсотків. Обидва вони будуть брати участь у другому турі, який пройде 17 червня, йдеться в повідомленні.

Це перші президентські вибори після укладення мирного договору між урядом країни та повстанським угрупованням FARC. Конфлікт між владою Колумбії і бойовиками FARC, що тривав понад 50 років, офіційно завершився 15 серпня 2017 року. В цей день у місті Фонсека на північному сході Колумбії пройшла урочиста церемонія з нагоди закінчення збройного протистояння.

Читайте також: В Колумбії - президентські вибори, які вирішать долю FARC

Присутній на заході президент країни Хуан Мануель Сантос назвав 15 серпня "історичним днем для країни". За словами глави місії ООН в Колумбії Жана Арно, бойовики FARC здали понад 8000 одиниць зброї та близько 1,3 мільйона боєприпасів.

Водночас агентство Reuters зазначає, що кандидат у президенти Іван Дуке збирається у разі своєї перемоги внести зміни до мирного договору і притягнути до суду повстанців за військові злочини. Критики відзначають, що це може призвести до відновлення бойових дій в країні. Густаво Петро підтримує мирний договір в його нинішньому вигляді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-