У Колумбії - президентські вибори, які вирішать долю FARC

У Колумбії - президентські вибори, які вирішать долю FARC

Укрінформ
У Колумбії в неділю, 27 травня, проходять президентські вибори, які можуть вирішити подальшу долю мирної угоди країни з угрупованням "Революційні збройні сили Колумбії" (FARC).

Про це повідомляє DW.

"Це перші вибори президента, які відбуваються після підписання мирної угоди з угрупованням "Революційні збройні сили Колумбії" (FARC). На них виборці мають обрати наступника президента Хуана Мануеля Сантоса, який в 2016 році отримав Нобелівську премію миру за врегулювання цього п’ятдесятирічного конфлікту", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що провідний кандидат в президенти від правої партії "Демократичний центр" Іван Дуке обіцяє змінити умови мирної угоди з FARC та відправити до в’язниць колишніх повстанців за військові злочини. Він також обіцяє стимулювати розвиток економіки, зменшивши податки для бізнесу.

Друге місце за популярністю, згідно з опитуваннями, займає прибічник лівих поглядів, екс-мер столиці країни Боготи Густаво Петро. Колись він був членом повстанського руху М-19, яке в 1985 році захопило будівлю палацу правосуддя в Боготі. Петро обіцяє переглянути економічну політику Колумбії з тим, щоб перерозподілити багатства від багатих до бідних.

Іншими популярними кандидатами на посаду президента є самовисуванець, математик Серджіо Фахардо і колишній віце-прем'єр-міністр Герман Варгас, який має підтримку президента Сантоса. Якщо жоден кандидат не здобуде понад 50 відсотків голосів, то другий тур голосування відбудеться 17 червня.

Читайте також: Вибори у Венесуелі: 14 країн не визнають результатів та відкликають послів

Наступний президент Колумбії повинен буде контролювати реалізацію мирної угоди із FARC, яка забезпечує можливість колишніх бойовиків брати участь у політиці та інтегруватися в цивільне життя. Він також має вирішити, чи продовжуватимуться мирні переговори з повстанцями з "Армії національного визволення" (ELN).

Конфлікт між владою Колумбії і бойовиками FARC тривав понад 50 років. Через нього з початку 1960-х років загинули близько 260 тисяч осіб, понад 60 тисяч вважаються зниклими безвісти. Ще близько 7 мільйонів людей були змушені покинути рідні місця. Протистояння офіційно завершилося 15 серпня 2017 року. В цей день в місті Фонсека на північному сході Колумбії бойовики FARC здали понад 8 тисяч одиниць зброї і близько 1,3 мільйона одиниць боєприпасів.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-