МН17: Україна хоче поєднати з Австралією і Нідерландами позови проти РФ

МН17: Україна хоче поєднати з Австралією і Нідерландами позови проти РФ

Укрінформ
Україна повністю підтримує зусилля Нідерландів і Австралію щодо притягнення Росії до відповідальності за злочини на Донбасі.

Про це написала у Facebook заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, додавши, що офіційний Київ консультується з партнерами щодо спільної стратегії та можливості приєднання до ініційованих ними у міжнародних юрисдикціях процесів.

"Росія має нести правову відповідальність як держава за свої неправомірні дії на Донбасі. Тепер це не лише наша позиція. Уряди Нідерландів та Австралії ініціюють процеси проти Росії в міжнародних юрисдикціях. Ми повною мірою підтримуємо Нідерланди і Австралію в їх зусиллях до притягнення РФ до відповідальності як держави", - написала Зеркаль. 

Вона зазначила, що на додачу до кримінального переслідування винних у збитті літака рейсу МН17 осіб, йдеться і про відповідальність Росії як держави в цілому.

Зеркаль нагадала, що у позові проти Російської Федерації Україна так само наголошує, що збиття літака МН17 є порушенням Монреальської конвенції. 

"Відтак Росія має нести відповідальність як держава і за постачання зброї, якою збито літак, бо це порушує Міжнародну конвенцію про заборону фінансування тероризму. МЗС України вже активно консультується з нашими партнерами про найбільш ефективну юридичну стратегію і можливість приєднання до процесів, ініційованих Нідерландами і Австралією", - повідомила Зеркаль.

Читайте також: Австралія та Нідерланди офіційно звинуватили Росію у збитті МН17

Раніше Президент Петро Порошенко повідомив, що доручив Міністерству закордонних справ внести пропозиції щодо можливості приєднання України до ініційованого Нідерландами та Австралією процесу переслідування Росії на міждержавному рівні через збиття пасажирського літака рейсу МН17 у 2014 році.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий бойовиками на Донбасі у липні 2014 року. На борту лайнера було 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

24 травня Міжнародна спільна слідча група поінформувала, що літак був збитий над окупованою територією Донбасу 17 липня 2014 року ракетою, випущеною з зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО російських ЗС, що дислокується в Курську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-