Волкер вважає, що Nord Stream 2 перекреслить кількарічні газові зусилля Європи

Волкер вважає, що Nord Stream 2 перекреслить кількарічні газові зусилля Європи

Укрінформ
Будівництво "Північного потоку – 2" необгрунтоване ні економічною вигодою для Росії, ні прагненням ЄС диверсифікувати енергопостачання.

Це суто політичний проект Кремля для посилення тиску на Україну, Польщу й країни Балтії. Таке переконання висловив під час телефонної прес-конференції в четвер спеціальний представник Держдепартаменту США з питань переговорів по Україні Курт Волкер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Проект "Північний потік – 2" є предметом занепокоєнь з багатьох причин. Насамперед, і напевно це найбільш важливо, він розвертає назад тенденції, які мали місце в Європі протягом кількох років щодо збільшення диверсифікації шляхів і джерел енергопостачання", - зауважив спецпредставник США.

З цією метою в Європі створювалися інтер-конектори, які сприяли постачанню газу по всьому континенту, пояснив він. І це дозволило Україні не купувати газ напряму в Росії за завищеними цінами, а отримувати його з Німеччині й Словаччині на умовах ринку.

"З (побудовою – ред.) "Північного потоку-2" ми знову підтверджуємо, що Росія є головним постачальником (газу – ред.) до Європи і нівелюємо потребу РФ транспортувати газ через українську газотранспортну систему. Для України це створює більш вразливу ситуацію в політичному сенсі", - зазначив Волкер.

Він підкреслив, що зараз Росія має можливість транспортувати газ в Європу через Україну, тому немає економічної необхідності витрачати додаткові гроші.

"Тож, поява "Північного потоку-2" не створює нових можливостей для газопостачання, а скоріше замінює існуючий. І ця заміна є виключно політичним актом з боку Росії з метою, щоби Україна, а також певною мірою держави Балтії та Польщу, були більш вразливими перед російським тиском. Це чисто політичний проект", - підкреслив спеціальний представник Державного департаменту США.

Читайте також: Росія несе відповідальність за конфлікт на Донбасі - Волкер

Як повідомлялося, проект "Північний потік-2" має постачати газ із родовищ на півночі Росії безпосередньо до Німеччини дном Балтійського моря, оминаючи традиційні транзитні маршрути через Україну і Польщу. Проект має розширити здатності вже збудованого першого "Північного потоку".

В Єврокомісії заявили, що в разі побудови газопроводу "Північний потік-2" будуть порушені принципи прозорості, недискримінаційності і рівного доступу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-