Держдума РФ ухвалила закон про контрсанкції

Держдума РФ ухвалила закон про контрсанкції

Укрінформ
Державна дума Росії прийняла в третьому - остаточному - читанні законопроект про відповідь на санкції західних країн.

Про це повідомляє Інтерфакс.

Згідно з ухваленим законом, президент РФ зможе накладати заборону або призупиняти міжнародне співробітництво з «недружніми іноземними державами», а також з організаціями, які «прямо або опосередковано» перебувають під юрисдикцією «недружніх іноземних держав».

Також може запроваджуватися заборона або обмеження на ввезення і вивезення продукції чи сировини організаціями, які перебувають під прямою або непрямою юрисдикцією таких держав. Президент зможе ввести заборону або обмеження для організацій, які перебувають під прямою або непрямою юрисдикцією цих країн, на участь в держзамовленні і приватизації. Останнім пунктом в переліку контрсанкційних заходів стоїть вказівка про те, що президент РФ має право вживати «інших заходів» впливу.

У документі йдеться, що його мета - «захист від недружніх дій США та інших іноземних держав». Для набуття чинності законопроект має схвалити Рада Федерації і підписати президент.

При доопрацюванні перед другим читанням до законопроекту внесли зміни різного характеру. З одного боку, зараз у документі немає списку конкретних галузей, товарів і послуг, які можуть стати об'єктами контрсанкцій. Право визначати їх надано уряду. Таким чином, законопроект пом'якшили, зокрема, прибравши норму про обмеження на ввезення в Росію імпортних ліків.

Читайте також: У Росії пропонують саджати тих, хто виконує санкції

З іншого боку, до третього читання законопроекту був істотно розширений список компаній, до яких, у разі рішення президента РФ, за ініціативою уряду можуть бути застосовані заходи впливу. У ранній версії законопроекту санкції можна було накладати на російські компанії з іноземною долею участі в капіталі у розмірі понад 25%. Згідно з ухваленим законом, під контрсанкції може підпасти російська компанія з будь-якою долею іноземної участі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-