Польща намагається зупинити демонтаж “катинського” пам'ятника у США

Польща намагається зупинити демонтаж “катинського” пам'ятника у США

Укрінформ
Польща намагається зробити все можливе, аби не допустити демонтаж пам'ятника жертвам Катинського злочину 1940 року у передмісті Нью-Йорка.

Про це заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми здійснюємо різні кроки. Був направлений лист, однак його не прийняли... Ми також здійснюємо різні юридичні кроки. Йдеться про те, щоб терміново призупинити перенесення цього пам’ятника”, - заявив Чапутович.

Він зазначив, що перебуває у постійному контакті у цій справі з послом Польщі у США, генконсулом у Нью-Йорку та польською діаспорою.

Чапутович зауважив, що всі дії ускладнені тим, що це є рішенням органів місцевого самоврядування, на яке майже не має впливу державна адміністрація. Ефективним інструментом тиску він назвав протести місцевої польської діаспори.

Як інформувалося, мер Джерсі Сіті, що у передмісті Нью-Йорка, Стівен Фалоп повідомив декілька днів тому про намір перенести пам'ятник жертвам Катині з набережної ріки Гудзон. На цьому ж місці місцева влада планує збудувати парк.

Маршалок Сенату Польщі Станіслав Карчевський з цього приводу зазначив, що він напише до Фалопа лист, у якому проситиме відмовитися від цього кроку. Мер Джерсі Сіті відповів у різкій формі, назвавши Карчевського “відомим антисемітом”, “білим націоналістом” й “особою, яка заперечує Голокост”, відтак йому нецікава думка польського політика. Після цього Карчевський заявив, що він не писатиме листа Фалопу, а звернеться до спікера Сенату США, аби той вивчив цю проблему і втрутився в неї. Висловлювання Фалопа на адресу Карчевського викликали критику у польської влади.

Читайте також: Дуда сподівається, що у США не демонтують пам'ятник жертвам Катині

Пам'ятник у вигляді польського солдата, якому у спину встромлено радянський багнет, і з написом на постаменті “Катинь 1940”, встановлено в Ексчейндж Плейс на набережній Гудзона в 1991 році.

Як відомо, 5 березня 1940 року Політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило секретне рішення про розстріл 14 700 польських офіцерів і цивільних осіб (чиновників, поміщиків, жандармів), які знаходилися в радянських таборах для військовополонених, а також 11 тис. арештованих поляків, що утримувалися в тюрмах західних областей України і Білорусі. Це рішення було виконано відразу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-