Дуда сподівається, що у США не демонтують пам'ятник жертвам Катині

Дуда сподівається, що у США не демонтують пам'ятник жертвам Катині

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що в американському місті Джерсі Сіті з повагою поставляться до пам'ятника жертвам Катинського злочину і відмовляться від його демонтажу. 

Про це повідомив міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський, інформує РАР.

“Президент РП собі не уявляє, щоб до нього (пам'ятника) не поставилися з повагою у країні, де поважають героїв, а особливо осіб, які загинули за вітчизну. Повага до героїв є цінністю, яка єднає Польщу і США”, - заявив Щерський.

Він висловив сподівання, що з цього приводу у формі відкритого діалогу і взаємної поваги вестиметься дискусія між польськими дипломатами та діаспорою і владою американського міста. 

Як інформувалося, мер Джерсі Сіті, що у передмісті Нью-Йорку, Стівен Фалоп повідомив у понеділок про намір перенести пам'ятник жертвам Катині з набережної ріки Гудзон. На цьому ж місці місцева влада планує збудувати парк. 

Маршалок Сенату Польщі Станіслав Карчевський з цього приводу зазначив, що він напише до Фалопа листа, в якому проситиме відмовитися від цього кроку. Мер Джерсі Сіті відповів у різкій формі назвавши Карчевського “відомим антисемітом”, “білим націоналістом” й “особою, яка заперечує Голокост”, відтак йому нецікава думка польського політика. Після цього Карчевський заявив, що він не писатиме листа Фалопу, а звернеться до спікера Сенату США, аби той вивчив цю проблему і втрутився в неї.

Читайте також: Польща обурена планами американців перенести пам’ятник жертвам Катині

Пам'ятник у вигляді польського солдата, якому у спину встромлено радянський багнет, і з написом на постаменті “Катинь 1940” встановлено в Ексчейндж Плейс на набережній Гудзона в 1991 році. 

Як відомо, 5 березня 1940 року Політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило секретне рішення про розстріл 14 700 польських офіцерів і цивільних осіб (чиновників, поміщиків, жандармів), які знаходилися в радянських таборах для військовополонених, а також 11 тис. арештованих поляків, що утримувалися в тюрмах західних областей України і Білорусі. Це рішення було виконано відразу. 

Фото: pinterest.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-