Польща може залишитися найбільшим бенефіціаром у наступному бюджеті ЄС - міністр

Польща може залишитися найбільшим бенефіціаром у наступному бюджеті ЄС - міністр

Укрінформ
Польща може отримати найбільше коштів з усіх країн-членів ЄС у наступній бюджетній перспективі Спільноти на 2021-2027 роки.

Про це заявив міністр інвестицій та розвитку Польщі Єжи Квєцінський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Ймовірно, Польща залишиться найбільшим бенефіціаром з європейського бюджету з огляду на масштаби країни і на те, що найактивніше користуватиметься двома найбільшими позиціями — політикою єдності (“вирівнювання” соціально-економічного розвитку країн-членів — ред.) і спільною аграрною політикою”, - заявив Квєцінський.

За його словами, з декларацій Єврокомісії на політику “вирівнювання” у наступній бюджетній перспективі планують виділити на 7% менше ніж у нинішньому бюджеті, на спільну аграрну політику — на 5% менше.

Польський міністр також повідомив, що попередньо Варшава підтримує декларацію єврокомісара Гюнтера Оттінгера про збільшення частки внесків країн-членів до спільного бюджету ЄС на близько 1% від ВНП країн.

“Пропозиція, яку представила Єврокомісія, дає можливість розпочати дискусію щодо майбутнього європейського бюджету”, - заявив Квєцінський.

За оцінками низки польських експертів, для Польщі пропозиції бюджету ЄС на 2021-2027 роки є більш оптимістичним, ніж очікувалося.

Читайте також: Польща обурена планами американців перенести пам’ятник жертвам Катині

Польща вже понад два роки веде суперечку з Єврокомісією, яка має претензії до Варшави щодо законодавчих змін у судовій системі країни. Торік у грудні Єврокомісія вирішила застосувати 7-у статтю договору ЄС проти Польщі і дала Варшаві три місяці на втілення рекомендацій щодо поліпшення ситуації з верховенством права. У контексті сигналів з Брюсселя про те, що розподіл коштів з бюджету ЄС на 2021-2027 роки залежатиме також і від стану верховенства права у країнах-членах, польський парламент у квітні вніс зміни до законів про Верховний суд, суди загальної юрисдикції та Національну раду судочинства. Це має покращити загальний клімат у відносинах між Єврокомісією та Польщею. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-