Польща обурена планами американців перенести пам’ятник жертвам Катині

Польща обурена планами американців перенести пам’ятник жертвам Катині

Укрінформ
У Польщі обурені планами місцевої влади американського міста Джерсі Сіті у передмісті Нью-Йорка демонтувати пам’ятник жертвам Катині з метою будівництва на цьому місці парку.

Про це заявив маршалок Сенату Станіслав Карчевський в середу вранці в ефірі Польського радіо.

“Ситуація дуже скандальна і прикра для нас”, - заявив Карчевський і додав, що Польща реагувати на це.

Він не виключив, що з цього приводу верхня палата польського парламенту ухвалить відповідну резолюцію.

Голова Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек з цього приводу оприлюднив офіційну заяву, в якій висловив рішучий протест проти рішення мерії Джерсі Сіті про намір усунути цей пам'ятник з публічного простору. 

Мер Джерсі Сіті Стівен Фалоп повідомив у понеділок про намір перенести пам’ятник жертвам Катині з набережної ріки Гудзон. На цьому ж місці місцева влада планує збудувати парк. 

Читайте також: У Варшаві відкрили пам’ятник жертвам Смоленської катастрофи

Пам’ятник у вигляді польського солдата, якому у спину встромлено радянський багнет, і з написом на постаменті “Катинь 1940” встановлено в Ексчейндж Плейс на набережній Гудзона в 1991 році. 

Як відомо, 5 березня 1940 року Політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило секретне рішення про розстріл 14 700 польських офіцерів і цивільних осіб (чиновників, поміщиків, жандармів), які знаходилися в радянських таборах для військовополонених, а також 11 тис. арештованих поляків, що утримувалися в тюрмах західних областей України і Білорусі. Це рішення було виконано відразу. 

Фото: pinterest.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-