Латвійський міністр відповів на критику РФ щодо освіти: Нехай подивляться на себе

Латвійський міністр відповів на критику РФ щодо освіти: Нехай подивляться на себе

Укрінформ
Реформа закону про освіту - питання внутрішньої політики Латвії, і Росія не має ніякого права вказувати їй, що робити.

Про це в інтерв'ю Delfi заявив міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич.

"Реформа нашого закону про освіту - питання внутрішньої політики країни, і Російській Федерації - МЗС, Держдумі або будь-кому іншому - немає до цього ніякої справи, у них немає права вказувати, що і як нам робити. Нехай подивляться на себе", - сказав Ринкевич.

"Я хочу нагадати, що Російська Федерація робить хоча б навіть на своїй території. Наприклад, в Татарстані", - додав він, не уточнивши деталей.

Ринкевич зазначив, що усі заяви і декларації з боку Росії з цього питання Латвія категорично відкидає.

За його словами, в тому, що Росія може використати тему російських шкіл для тиску на Латвію, немає нічого нового: для латвійських дипломатів суперечки і "обмін люб'язностями" з російськими колегами впродовж останніх років стали повсякденною реальністю.

На думку міністра, Російський союз Латвії намагається заробити на цьому питанні політичний капітал.

"Думаю, що тут, поза сумнівом, є спроба мобілізувати частину російськомовних виборців. Але, знаєте, якщо в цих акціях протесту беруть участь люди, яким вже за 60, - бідолахи, яких точно не примушуватимуть складати державною мовою іспити з фізики, хімії або астрономії, то, по-моєму, така діяльність більше спрямована на інтереси певних політиків, а не на турботу про дітей, яким це дійсно піде на користь", - заявив Ринкевич.

Читайте також: У Росії оштрафували кінофестиваль за фільм про війну на Донбасі

"Якщо вони зможуть гарно розмовляти латиською, і розмовлятимуть російською, англійською або, можливо, французькою чи німецькою, їхні шанси на ринку праці будуть дуже добрими. Мене просто вражає, як можна влаштовувати такий балаган навколо теми "наші діти постраждають". Вони якраз будуть у виграші", - зазначив міністр.

Як повідомлялося, президент Латвії Раймондс Вейоніс 2 квітня затвердив реформу освіти, згідно з якою школи національних меншин переходять на латиську мову навчання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-