Експертиза ОЗХЗ щодо інциденту в Солсбері представить звіт за тиждень

Експертиза ОЗХЗ щодо інциденту в Солсбері представить звіт за тиждень

Укрінформ
Співробітники Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) зібрали необхідні зразки хімічної речовини, застосованого в британському Солсбері та проводять незалежну експертизу, результати якої будуть відомі на початку наступного тижня.

Про це заявив у середу генеральний директор ОЗХЗ Ахмет Узюмджю, повідомив Центр новин ООН.

"Співробітники Організації відвідали Великобританію і зібрали зразки токсичної речовини, яким були отруєні Скрипалі. Експерти ОЗХЗ також отримали зразки медичних аналізів обох жертв і поліцейського, який міг також міг опинитися під впливом отрути", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: ОЗХЗ відхилила пропозицію РФ про спільному розслідуванні отруєння Скрипаля

За словами Узюмджю, "ці зразки були запечатані і доставлені в лабораторію ОЗХЗ 23 березня 2018 року". Фахівці зараз аналізують отримані дані.

"Результатів експертизи слід очікувати на початку наступного тижня. Про свої висновки ОЗХЗ  повідомить у заключному звіті, копія якого буде передана Великобританії", - підкреслили в ООН.

За словами Узюмджу, Великобританія заявила про своє бажання зробити весь процес якомога більш прозорим і поділитися результатами розслідування з іншими країнами-членами ОЗХЗ.

Читайте також: Справа Скрипаля: ЄС вимагає від Росії повних даних про хімічні програми

На засіданні Виконавчої ради ОЗХЗ в Гаазі постійний представник Болгарії при ОЗХЗ Касімір Костов заявив, що ЄС підтримує велику Британію, яка закликала РФ відповісти на ряд питань у зв'язку з інцидентом в Солсбері і надати ОЗХЗ інформацію про російській програмі "Новічок".

"Ми шкодуємо про те, що РФ не відреагувала позитивно на прохання Сполученого Королівства надати відповідну інформацію", – заявив Костов.

Засідання Виконавчої ради ОЗХЗ в Гаазі пройшло за ініціативою Росії.

Читайте також: Лікарі розповіли про вплив отруєння на мозок Скрипаля

Раніше ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, за пропозицією Великобританії, обговорила Рада Безпеки ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-