Пучдемон може попросити притулку в Німеччині - ЗМІ

Пучдемон може попросити притулку в Німеччині - ЗМІ

Укрінформ
Колишній глава Каталонії Карлес Пучдемон, ймовірно, планує просити притулку в Німеччині.

Про це повідомляє DW, цитуючи в неділю, 25 березня, газету Kieler Nachrichten (KN), яка отримала інформацію в судових колах.

Якщо Пучдемон подасть прохання про отримання статусу біженця, його, як і інші такі заяви, буде розглядати Федеральне відомство у справах міграції та біженців (BAMF), повідомив виданню речник МВС землі Шлезвіг-Гольштейн, де був затриманий Пучдемон.

Разом з тим співрозмовник KN зазначив, що кримінальне переслідування - зокрема, за європейським ордером на арешт, як у випадку з екс-лідером Каталонії, - має пріоритет над клопотанням про надання притулку. Втім, остаточне рішення приймають генеральна прокуратура і BAMF.

Читайте також: Правозахисники закликають Німеччину не видавати Пучдемона

Пучдемон був затриманий 25 березня німецькою поліцією на автобані у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн після перетину кордону з Данією. Про те, що політик поїде через Німеччину в Бельгію, німецьких правоохоронців, за інформацією KN, поінформували колеги з Фінляндії, де Пучдемон перебував в останні дні.

У даний час генпрокуратура Шлезвіг-Гольштейну перевіряє, як довго Пучдемон буде залишатися під вартою. За словами заступника генпрокурора землі Ральфа Деппера (Ralph Döpper), є "деяка ймовірність", що вже 26 березня стане відомо, чи відправить Вищий земельний суд Пучдемона під екстрадиційний арешт. Суд має вирішити, чи правомірна видача каталонського політика іспанським властям.

Між тим у неділю на вулиці каталонської столиці Барселони вийшли тисячі людей, протестуючи проти затримання Пучдемона в Німеччині.

Демонстранти пройшли від представництва Єврокомісії до консульства Німеччини в Барселоні. Багато з них несли прапори Каталонії і закликали звільнити Пучдемона та інших "політичних в'язнів", повідомляє агентство dpa.

"Ми закликаємо Німеччину не видавати Пучдемона (Іспанії, - Ред.) За злочини, які були придумані з політичних причин", - заявила сепаратистська організація "Каталонська національна асамблея", яка і скликала демонстрацію.

У ході акції відбулися зіткнення її учасників з поліцією.

Читайте також: Верховний суд Іспанії звинуватив 13 каталонських політиків у перевороті

Як повідомлялося, в Іспанії Пучдемон і ряд інших каталонських політиків звинувачуються у заколоті, розтраті бюджетних коштів та інших правопорушеннях у зв'язку з проведенням спірного референдуму і проголошенням незалежності Каталонії від Іспанії. Верховний суд Іспанії видав європейський та міжнародний ордери на арешт Пучдемона і ще кількох каталонських політиків і вирішив узяти під варту ще п'ятьох політичних діячів, яким може загрожувати від 20 до 30 років тюремного ув'язнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-